30 Dagen stoppen met alcohol en suiker: zó pak je het aan

You can do it!

Een maand zonder alcohol en suiker, zou jij het kunnen? Rozalynn S. Frazier, fitness editor bij Health.com, deed het en deelt haar tips.

Nieuw jaar, nieuwe gewoontjes

Ondanks dat het altijd een goed idee is om je lichaam te reinigen, is het nieuwe jaar voor velen toch hét moment om eraan te beginnen. Een goede manier om je lichaam te "resetten" is door een maand lang geen alcohol te drinken en gezond te eten (lees: geen ongezonde snacks met veel suiker als snoep). Je zult versteld staan hoe verslaafd je er eigenlijk aan bent.

Rozalynn stopte cold turkey met drinken en zoetigheden snacken. "Na de eerste week waarbij mijn lichaam moest afkicken en wennen, voelde ik me beter dan ooit. Ik had niet meer iets zoets nodig in de namiddag om goed te kunnen functioneren. Het was geweldig om die drang niet meer te hebben." Uiteindelijk beviel het haar zo goed, dat ze het 10 dagen langer volhield.

Tips

Overtuigd om deze challenge ook een kans te geven? Rozalynn deelt haar beste tips. Good luck!

1. Er is geen sprake van afbouw. Je stopt meteen cold turkey met alles. Je kunt het niet langzaamaan doen, want dat werkt simpelweg niet. Het is alles of niets.

2. Je krijgt druk van buitenaf. Er zullen vriendinnen zijn die zeggen: ‘Kom op, dat ene koekje kan toch wel?’ Laat je niet verleiden en hou je aan je eigen normen en waarden. Ook al begrijpen anderen het niet, jammer dan.

3. Je moet leren faken. Op den duur word je er echt moe van om steeds te moeten uitleggen waarom je geen wijntje of cocktail wil. Neem daarom drankjes waaraan je niet kunt zien of er wel of geen alcohol in zit. Niemand die het merkt en je bent even van het gezeur af.

4. Onthoud dat je het voor een goed doel doet. Het wordt, vooral in het begin, moeilijk. Maar later pluk je de vruchten ervan, want het doet je lichaam echt goed. Rozalynn schrijft dat ze meer alert was, minder dipjes had en beter sliep. Dat willen we toch allemaal?

5. Na een week wordt het makkelijker. Je lichaam is zo gewend aan bepaalde gewoontjes, dat je als het ware moet afkicken. De eerste week kun je dus hoofdpijn krijgen of chagrijnig zijn. Maar als je eenmaak die eerste week achter de rug hebt, wordt het makkelijker. Niet opgeven dus!

Bron: Health | Beeld: iStock