Knoflook, iedereen houdt ervan. De smaakmaker brengt ieder gerecht naar een hoger niveau, al houd je je vanwege de geur waarschijnlijk vaak in. Niet meer doen! Hieronder zes redenen om vanavond een (of twee, of drie...) teentje(s) extra te gebruiken!
1. Gezond gebit
Uit onderzoek is gebleken dat knoflook een goed alternatief kan zijn bij het behandelen van geïrriteerd tandvlees. Bovendien heeft knoflook van zichzelf ook antibacteriële, antivirale, en schimmelwerende eigenschappen. En dat geldt dus ook voor alle kleine organismen die in je mond leven en mogelijk je gezondheid aantasten.
2. Fitter gevoel
Werk je aan een betere conditie? Dan is het een goed idee om meer knoflook in je dieet te verwerken. Onderzoek heeft aangetoond dat knoflookolie ervoor zorgt dat je hart het minder zwaar heeft tijdens sportactiviteiten. Leuk om te weten is dat dit ook héél vroeger al bekend was. In de tijd van de oude Grieken werd knoflook voorgeschreven aan (de originele) Olympische atleten en mensen die veel fysiek werk deden. Zo werd fysieke inspanning een stukje makkelijker gemaakt.
3. Ouderdomsverschijnselen tegengaan
Er lijkt bewijs voor te zijn dat knoflook ‘oxidatieve stress’, en daarmee het natuurlijke verouderingsproces, kan tegengaan. Wacht, wat? Simpel gezegd: we gaan er ouder uitzien, doordat we voedsel en zuurstof omzetten in energie. Die omzetting naar energie wordt ook wel stofwisseling genoemd. Soms is ons lichaam daar echter iéts te enthousiast mee, en gaan ook andere cellen in ons lichaam verloren. Zo wordt onze huid slapper en kunnen onze hersenen wat trager gaan werken. Dat is dus het gevolg van die ‘oxidatieve stress’.
Knoflook kan in deze gevallen een nuttige toevoeging zijn op het dieet. Het geurige goedje zorgt er namelijk voor dat de stoffen in je bloed die de té snelle oxidatie van de cellen in je lichaam tegengaan extra worden aangemaakt. Dit worden ook wel antioxidanten genoemd. Zo helpt knoflook dus om ouderdomsverschijnselen tegen te gaan!
4. Aantrekkelijker met knoflook
Dit voelt misschien heel tegendraads, maar het is toch echt zo. We weten immers allemaal dat knoflook een flinke impact op de geur uit je mond heeft. Maar wist je dat ook je lichaamsgeur wordt beïnvloed door het bolgewas? Uit een onderzoek in 2016 is gebleken dat de invloed op je lichaamsgeur vooral positief is. Bij een reuktest omschreven panelleden de lichaamsgeur van degenen die knoflook hadden gegeten als minder hevig en aantrekkelijker. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door de anti-microbiële eigenschappen van knoflook. De bacteriën in je zweet die nare geurtjes veroorzaken, worden hierdoor namelijk uitgeschakeld. Let op: dit werkt het beste als je de dag voor een date knoflook eet. Knoflook eten direct voor een afspraakje raden we natuurlijk niet aan.
5. Verse knoflook voor je immuunsysteem
Dat verse knoflook gezond voor je is, wisten onze oma’s en hun oma’s (en hun oma’s) ook al. Het plantje staat er al eeuwen om bekend dat het eigenschappen heeft die virussen, schimmels, en bacteriën tegengaan. Voor de ultieme immuun-boost moet je de knoflook echter wel rauw eten. Bij het snijden of pletten van knoflook komt namelijk allicine vrij. Dit stofje heeft veel voordelen voor je gezondheid, maar zodra je knoflook verhit gaat bijna alle allicine weer verloren.
6. Knoflook tegen de bloeddruk
Inmiddels zijn we allemaal bekend met de gevaren van een hoge bloeddruk. Ook weten we steeds meer over de rol die cholesterol hierin speelt. Hierom hoor je steeds vaker over producten die je cholesterol zouden verlagen. Ook knoflook is zo’n middeltje. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat dagelijkse inname van knoflook er op de lange termijn voor zorgt dat het cholesterolniveau daalt. Natuurlijk geldt dat als je echt te kampen hebt met hart- en vaatziekten of een verhoogd cholesterol, dat je dan altijd advies moet inwinnen bij een medisch specialist. Knoflook draagt misschien bij aan het totaalplaatje, maar is geen wondermiddel!
Bron: Tips & Weetjes | Beeld: iStock