Diëtiste legt uit waarom je een opgeblazen buik kunt hebben na een werkdag

En wat je eraan kunt doen.

Tummy pain might be trying to tell you something

Gaat jouw broek aan het einde van de dag strakker zitten omdat je buik begint op te zetten? Grote kans dat je je weleens afvraagt hoe dat nou altijd kan. Maar, zo gek is het niet. Diëtiste Eliza Savage legt aan Well and Good uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

De oorzaak

Volgens Savage zijn er meerdere boosdoeners die je een opgeblazen buik kunnen geven. Grote salades met verschillende groenten, zuivel, sodawater, granen of gluten produceren veel gas. Dit betekent niet dat je deze voedingsmiddelen moet laten staan. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk ontzettend gezond. Maar eet je er te veel van? Dan krijg je volgens Savage problemen met je buik.

Wat te doen

Nu vraag je je natuurlijk af: wat nu? Volgens de diëtiste is voorkomen beter dan genezen. “Eet kleinere, frequentere maaltijden”, geeft ze aan. In plaats van drie grote maaltijden te eten, kun je dit beter opsplitsen in kleinere porties. Zo krijg je ook veel verschillende voedingsstoffen binnen, maar niet allemaal tegelijk. “Voor een snack in de middag beveel ik een mix van eiwitten of gezonde vetten aan, zoals een hardgekookt ei, noten, zaden, notenboter en avocado, of fruit en groenten”, geeft Savage aan. Daarnaast raadt de diëtiste aan om niet teveel bruisende dranken te drinken. Dit is misschien lekker, maar funest voor een opgeblazen buik.

Blokje om

Naast de kleinere porties is er nog iets wat volgens de diëtist belangrijk is. Het geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar bij de meeste banen zit je voornamelijk achter je bureau. Verder dan je wandeling naar de wc of het koffiezetapparaat kom je dan niet. Volgens Savage maakt een middagwandeling van 15 minuten al een wereld van verschil. Deze kleine hoeveelheid beweging zou je spijsvertering stimuleren én krijg je een flinke hoeveelheid vitamine D binnen. Win-win!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock