5 Slimme tips van experts voor een betere nachtrust

Een goede nachtrust doet wonderen.

Do not disturb

Een goede nachtrust doet wonderen. Voor je gezondheid én humeur. Daarom vijf slimme tips van experts om te zorgen dat je van je slaapkamer een gezonde omgeving maakt.

Vrolijker en productiever

Genoeg slapen is voor je brein en lichaam net zo belangrijk als eten, zo blijkt uit recent onderzoek van UMC Utrecht. Tijdens je slaap geef je je lijf rust en kan je brein aan de slag om alle indrukken van overdag te verwerken. Een goede nachtrust draagt bovendien bij aan het verwerken van je emoties en zorgt dat je onthoudt wat je overdag allemaal hebt gedaan en geleerd. Wie goed slaapt, voelt zich de volgende dag niet alleen fris en uitgerust, maar ook vrolijker en productiever. En als je dan ook nog bedenkt dat je maar liefst een derde van je leven (slapend) in je slaapkamer doorbrengt, kan het geen kwaad om die ruimte eens onder de loep te nemen.

1. Maak er écht een slaapruimte van

De verleiding is groot om tv te kijken of je mobiel nog even in bed te checken, maar maak van je slaapkamer een plek met weinig afleiding. Leg rommel en kleding in dichte kasten, zoek voor die tv een andere plek en stop je mobiel in je nachtkastje. Oftewel: train je brein dat je slaapkamer een ruimte is voor slaap en ontspanning.

2. Verduister je slaapkamer

Een donkere ruimte helpt je beter en dieper te slapen. Verduister dan ook je ramen en vermijd blauw licht (mobiel, tablet, laptop, tv). Blauw licht remt de aanmaak van het hormoon melatonine af, waardoor je moeilijker in slaap kunt vallen.

3. Zorg voor schone, vochtige lucht

Dagelijks adem je gemiddeld 11.000 liter (!) aan lucht in. Een derde hiervan is lucht uit je slaapkamer. Daarom is investeren in een luchtreiniger voor je slaapkamer zeker geen overbodige luxe. Deze filtert namelijk stof, allergenen en bacteriën uit de lucht. Ook een luchtbevochtiger is een fijne gadget. Doordat de verwarming in de winter regelmatig aanstaat, zorgt dit voor droge lucht. Niet bepaald fijn voor je longen (hallo, hoestbuien en droge keel).

4. Zorg voor een koele temperatuur

Nu is dat in de winter misschien niet zo'n probleem, maar zodra het warmer is wel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de ideale temperatuur in de slaapkamer tussen de 15 en 19 graden ligt. Zo val je sneller en dieper in slaap waardoor je jouw slaapkwaliteit verhoogt.

5. Probeer lawaai te blokkeren

Zeker als je in een drukke (stads)omgeving woont, is het fijn om omgevingsgeluid te blokkeren met bijvoorbeeld oordopjes of witteruisapparaten. Slapen in een ruimte waar non-stop geluid te horen is, kan je bloeddruk verhogen. Wat weer kan leiden tot hoofdpijn en misselijkheid, maar ook de kans vergroot op hart- en vaatziekten.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock