Na ruim twee jaar is de corona-storm eindelijk een beetje gaan liggen. Dat leek ons een goed moment om te laten weten dat 'Long Covid' waarschijnlijk iets anders betekent dan je denkt.
Langdurige Covid
Je hebt de term 'Long Covid' vast en zeker regelmatig voorbij zien komen. Ook is de kans groot dat je er automatisch vanuit bent gegaan dat het de heftigere vorm van corona is, waarbij het virus op je longen slaat. Guess what: je hebt twee jaar lang fout gedacht. Oeps!
Op social media ging onlangs een meme viral waarin werd onthuld dat 'Long Covid' niet specifiek te maken heeft met je longen. Het is namelijk een Engelse term, waarbij 'Long' dus 'Lang' betekent. Langdurige Covid is de betekenis. Social media stroomde vol met verbaasde reacties. "OMG dit heb ik nooit geweten!" en "Wie denkt nog meer al twee jaar lang dat Long Covid naar je longen verwijst?" Ben jij ook guilty of ben je één van de weinigen die dit wél wist?
Klachten
Waar sommige mensen er met een lichte verkoudheid vanaf komen, krijgen andere een zware griep na besmetting met Covid-19. Maar er is ook een groep die langdurige klachten ervaart nadat ze het virus hebben opgelopen. Ze kunnen weken tot maanden na de infectie nog last hebben van vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, hun longen, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid.
Revalideren
Waarom de één langer klachten houdt, is niet bekend. Wel lijkt het samen te hangen met leeftijd. Zo hebben ouderen heftiger en langer een corona-nasleep. Ook mensen die het virus goed te pakken hadden en in het ziekenhuis of zelfs op de IC kwamen te liggen, moeten over het algemeen veel langer revalideren en hebben nog lang last van klachten, een verminderde longfunctie of longafwijkingen. Ook opvallend: vrouwen hebben vaker Long Covid dan mannen. Waarom, daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan.
Bron: RIVM | Beeld: iStock