Kappers onthullen: deze 5 fouten maak je met conditioner

Oops!

Een heerlijke dikke klodder conditioner in je haar en het is zachter dan ooit te voren. Tenminste, als je het goed doet. En dat is vaak niet het geval! Kappers waarschuwen voor fouten die veel gemaakt worden met crèmespoeling. 

1. Conditioner op de haarwortels

Fout numero uno is toch wel het aanbrengen van conditioner op je haarwortels. Waar shampoo ervoor zorgt dat je hoofdhuid gezond blijft, is conditioner bedoeld om je lokken te verzorgen. “Wanneer je je haar met shampoo wast, maak je je hoofdhuid schoon en verwijder je oliën en restjes haarproducten”, zo begint celebrity hairstylist Michelle Cleveland. “Wanneer je vervolgens conditioner zou aanbrengen op je hoofdhuid, voeg je diezelfde oliën juist weer toe”, vertelt zij aan Well+Good. En dat is nou net niet de bedoeling, natuurlijk. “Het resultaat is plat en minder volumineus haar.” Breng de conditioner daarom alleen op de lokken zelf aan.

2. Verkeerd aanbrengen

Het is niet alleen van belang waar je conditioner aanbrengt, maar ook hóé je het goedje je haar in werkt. “De meeste mensen nemen een flinke klodder conditioner en smeren deze lukraak in het haar. Dit is een no-no, want het is belangrijk dat je conditioner evenredig aanbrengt op de plekken waar de meeste klitten, schade en stress is”, zegt Trey Gillen, artistic director bij haarverzorgingsmerk Sachajuan. Dat kun je het beste doen door een klein beetje conditioner voorzichtig aan te brengen op de uiteinden van je haar. Kam vervolgens met een grove kam (of je vingers) door je haar om de conditioner goed te verspreiden en eventuele klitten te verwijderen. Laat de conditioner enkele minuten intrekken voordat je het uitspoelt met lauwwarm water.

3. Je laat het niet goed intrekken

Haren wassen: voor de een is het in no-time klaar, een ander is er zeker twintig minuten aan kwijt. Hoor jij bij die eerste categorie? Dan kan het goed zijn dat je deze fout maakt: je laat de conditioner niet goed intrekken. Zoals bij het vorige punt al besproken, is het verstandig om het goedje zeker een paar minuten in te laten trekken voor optimale verzorging. Daarnaast loont het om eens in de zoveel tijd je haar extra te verzorgen met een masker.

4. Je gebruikt te veel of te weinig

Waar de een ongeveer de helft van de fles conditioner in zijn of haar gebruikt, is de ander spaarzaam met een klein dotje. “Als je haar zwaar voelt nadat je het gewassen en gedroogd hebt, heb je te veel conditioner gebruikt. Als je haar nog droog en ruw aanvoelt, heb je juist niet genoeg gebruikt”, legt Cleveland uit. “De beste manier om de juiste hoeveelheid te vinden, is door eerst twee dotjes ter grootte van een munt van 50 cent door je haar te verdelen. Kam dit voorzichtig door.” Kom je met je kam of je vingers makkelijk door je haar heen? Dan heb je genoeg conditioner gebruikt. Als dit nog wat moeilijk gaat, doe je er nog een dotje bij. Daarnaast is het niet altijd nodig om bij elke wasbeurt conditioner te gebruiken. Mensen met erg dun en sluik haar kunnen dit best eens overslaan.

5. Je gebruikt het verkeerde product

Conditioners zijn er in alle soorten en maten. Eentje voor droog haar, de ander garandeert krullen en weer een ander is voor een gekleurde coupe. Maar welke moet je kiezen? “Siliconen en dimethiconen worden meestal gebruikt in goedkopere conditioners, omdat ze het effect geven van zacht en gezond haar. Dit komt doordat ze glans toevoegen. Toch zijn deze ingrediënten kunstmatig en zijn ze niet goed voor het haar”, waarschuwt Cleveland. Zoek in plaats daarvan naar producten die zijn gemaakt met natuurlijke oliën, zoals jojoba, kokosnoot of argan. Een ding om in gedachten te houden? Als je fijn of dunner wordend haar hebt, kunnen te veel van deze oliën ‘het haar verzwaren en een doffe, vettige en futloze look creëren, dus zorg ervoor dat je ze niet te veel en te vaak gebruikt.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock