Let op: deze symptomen kunnen horen bij lactose-intolerantie

Good to know!

lactose-intolerantie

Heb jij wel eens last van buikpijn en een opgeblazen gevoel, maar heb jij maar geen idee waar dat elke keer vandaan komt? Wellicht ben jij lactose-intolerant. Wij geven je daarom nog wat voorbeelden wat kan betekenen dat jij lactose-intolerant bent.

Deze tekenen kunnen wijzen op een intolerantie voor lactose.

Het (niet) kunnen verwerken

Bij bepaalde kwalen denken mensen niet zo snel aan een lactose-intolerantie. Niet heel gek, want veel mensen kunnen lactose prima verdragen wanneer ze jonger zijn. Toch heeft je leeftijd er helaas ook wat over te zeggen. Je lichaam maakt het enzym lactase aan om de lactose die je binnenkrijgt te kunnen verwerken. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder lactase aan. Maar liefst 30 procent van de volwassenen maakt niet genoeg van het enzym aan. Maar hoe weet je precies of jouw lichaam hier ook moeite mee heeft?

1. Je hebt last van buikpijn en van een opgeblazen gevoel

Pijn en een opgeblazen gevoel kunnen bij mensen met een lactose-intolerantie veroorzaakt worden doordat de lactose, die het lichaam niet kon verteren, in de dikke darm terecht komt waar het wordt gefermenteerd. Het fermenteren van onverteerde lactose resulteert in een teveel aan lucht en water in de buik, waardoor je buikpijn kunt krijgen of een opgeblazen buik.

2. Je hebt last van diarree

Niet alleen kan een lactose-intolerantie zorgen voor buikpijn, maar ook voor diarree of voor een verandering van de ontlasting. Wanneer onverteerde lactose in de dikke darm fermenteert, kunnen vetzuren ontstaan die de hoeveelheid water in de darmen verhogen. Hierdoor kan de structuur van je ontlasting veranderen, wat resulteert in diarree.

3. Je laat veel scheetjes

Onverteerde lactose die gefermenteerd wordt in de dikke darm kan niet alleen voor buikpijn of diaree zorgen, maar het zorgt er ook voor dat er meer gasvorming plaatsvindt. Wel zijn deze scheetjes geurloos.

Je ervaart constipatie

Helemaal zeker is de wetenschap er nog niet van, maar een toename van methaanproductie zou plaatsvinden in de dikke darm tijdens het fermenteren van onverteerde lactose. De methaanproductie zou het proces in de dikke darm vertragen waardoor het kan dat je meer moeite hebt met de grote boodschap.

Health
  • Tips & Weetjes, Healthline
  • Adobe Stock