Good to know: Zo kun je de omikronvariant onderscheiden van andere coronavariaties

Een arts deelt aan welke symptomen je omikron kunt herkennen.

omikronvariant

De symptomen van corona kennen we inmiddels wel een beetje: hoesten, koorts en niet kunnen ruiken of proeven zijn de meest voorkomende verschijnselen. Maar wat zijn eigenlijk de meest voorkomende symptomen van de omnikronvariant?

Symptomen

Volgens Angélique Coetzee, een Zuid-Afrikaanse dokter die de variant ontdekte, zijn de symptomen van omikron “ongewoon maar mild”. Vooral jonge mensen zouden de variant oplopen en kampen met extreme vermoeidheid. Reuk- en smaakverlies zouden hier dan weer juist niet optreden. “Het gaat om hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid”, vertelt ze aan Spaanse krant El Pais. “Dat zijn de belangrijkste symptomen waarover patiënten klagen. Soms kampen ze ook met een verstopte neus en een pijnlijke keel. Wat we níét echt meer zien, zijn hoge koorts en mensen die nood hebben aan zuurstof. Zelfs niet in de ziekenhuizen. Veel mensen worden overigens voor iets anders opgenomen en testen pas nadien positief.”

Niet-gevaccineerd

Coetzee vertelt dat ongevaccineerden wel meer symptomen kunnen krijgen. “Wie gevaccineerd is, heeft doorgaans mildere symptomen en minder pijn. Dat neemt niet weg dat ook ongevaccineerden een milde infectie kunnen krijgen. De hoofdpijn is wel opvallend. Hoewel we over een mild ziekteverloop spreken, kunnen patiënten echt last hebben van zware hoofd- en spierpijn. Deze symptomen zijn veel zwaarder bij ongevaccineerden. Ik denk dus dat de vaccins ons wel degelijk beschermen, zelfs bij een herinfectie."

Minder heftig

Vooralsnog leidt de omikronvariant niet tot zulke heftige symptomen, dat een plaats op de IC nodig is. “We blijven vooral een mild ziekteverloop zien”, stelt Coetzee. “De ziekenhuisopnames stijgen wel, maar ook hier gaat het volgens de statistieken vooral om mensen die niet gevaccineerd zijn. Ik denk niet dat omikron mensen in dezelfde mate zwaar ziek zal maken als delta. Delta is echt een erg gevaarlijke variant. Ik herinner me dat we in de derde week na de uitbraak van delta met de South African Medical Association vroegen aan de overheid om onder meer de scholen te sluiten, omdat we zagen dat mensen heel zwaar ziek werden. Dat is nu niet het geval.” Wel is de omikronvariant zo’n 70 keer besmettelijker dan eerdere varianten.

Fit
  • HLN, Flair, Tips en Weetjes
  • iStock