Kan seks echt helpen om hooikoortssymptomen te verlichten?

Al sinds 2019 doet een team aan de Tabriz Medical University hier onderzoek naar.

hooikoortssymptomen

Pillen, neusspray en oogdruppels zijn enkele remedies die hooikoortssymptomen kunnen verlichten. Grijp je liever niet naar medicatie? Dan zou seks de symptomen volgens wetenschappers ook kunnen verminderen.

Seks als remedie

Seks om hooikoortsklachten te verminderen? Er zijn vervelendere manieren om een loopneus of traanogen tegen te gaan. Toch kan het helpen, zo stellen wetenschappers aan de Tabriz Medical University. Al sinds 2019 doen zij hier onderzoek naar.

Eerder ontdekte het team in Iran al dat ons voortplantingssysteem is gekoppeld aan het neussysteem en dat seks de bloedvaten in de neus en ogen vernauwt. Dit kan ervoor zorgen dat je ogen minder tranen en het kan ook helpen om een verstopte neus weer vrij te maken.

Plezierigere methode

De theorie klinkt goed, maar er moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. De onderzoekers hebben namelijk nog geen klinische proeven uitgevoerd om hun hypothese te testen. Maar als het zou werken, dan zou dat natuurlijk een prettigere oplossing zijn, zo stelt ook neuroloog Sina Zarrintan, die het onderzoek leidt. "Het is een methode die veel plezieriger en goedkoper zou zijn dan meer conventionele behandelingen, zoals antihistaminica."

De neuroloog benadrukt daarnaast dat het niet nodig is om de héle tijd in de lampen te hangen – gelukkig maar, want dat zou wel wat lastig worden. "Het kan van tijd tot tijd worden gedaan om de congestie te verlichten", aldus Zarrintan. Hij vervolgt dat "de patiënt het aantal keren dat hij of zij gemeenschap heeft, kan aanpassen aan de ernst van de symptomen." Of dit de seks er romantischer op maakt? Dat misschien niet, maar het is natuurlijk het proberen waard.

Andere methodes

Seks als remedie klinkt als een leuke manier om hooikoortssymptomen tegen te gaan, maar Mohammed Amin Abolghassemi Fakhree van dezelfde universiteit bekritiseert het idee. "Er zijn enkele beperkingen bij het gebruik van seks als behandeling van neusverstopping, zoals het niet kunnen toepassen buitenhuis en het niet hebben van een sekspartner."

Gelukkig zijn er ook heus nog andere dingen die je kunt doen als je last hebt van hooikoorts. Zo kan je dieet ook helpen om de symptomen wat tegen te gaan. Dit doe je door de volgende voedingsmiddelen op te nemen in je voedingspatroon:

  • Ui: In ui zit het stofje quercetine, dat het immuunsysteem stimuleert en de aanmaak van histamines tegenhoudt, het stofje dat allergische reacties uitlokt.
  • Zuurkool: In zuurkool zitten veel gezonde bacteriën, die je immuunsysteem ondersteunen.
  • Ananas: Dit tropische fruit bevat bromelaïne. Dit enzym vermindert zwellingen in de neus en luchtwegontstekingen naar aanleiding van allergische reacties.
  • Kurkuma: Deze specerij bevat curcumine, een antioxidant dat histamines blokkeert.
Health
  • Her.ie
  • Adobe Stock