Celibaat leven: waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om geen seks te hebben

Een celibatair leven? We linken het vaak aan gelovige mensen, maar een seksloos bestaan wordt in de huidige samenleving steeds gebruikelijker. Wat drijft mensen ertoe om te besluiten geen seks meer te hebben?

Celibaat

Celibaat leven

Geloof het of niet, maar geen seks is momenteel helemaal hot. Leven volgens het celibaat houdt in dat je bewust besluit om geen seks te hebben, en steeds meer mensen maken die keuze. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er begin 2023 een duidelijke afname is in seksuele activiteiten onder Nederlandse jongeren. Vooral jongeren tussen de 16 en 25 jaar zijn minder seksueel actief: in 2014 had 63 procent van hen nog seks, maar in 2022 was dit gedaald naar 56 procent.

Niet alleen voor katholieke priesters

Als je aan celibaat denkt, komen katholieke geestelijken waarschijnlijk als eerste in je op, maar seksloos leven komt in meerdere culturen voor. Antropoloog Elisa Sobo beschrijft in haar boek Celibacy, Culture, and Society het hindoeïstische concept van brahmacharya: het nastreven van een kuis en celibatair bestaan. Hierbij proberen Indiase mannen hun zaadlozingen te beperken, met als doel hun fysieke en mentale welzijn te verbeteren en spirituele groei te bevorderen.

Echter, zijn er nu dus steeds meer ongelovigen die kiezen voor een celibatair leven.

Fysieke en mentale voordelen

Sommige mensen hebben simpelweg geen behoefte aan seks, maar als we het over celibatair leven hebben, gaat het vaak om mensen die wél seksuele verlangens hebben, maar er bewust voor kiezen om die te negeren. Maar waarom zou iemand dat doen?

Het vrijwillig kiezen voor celibaat zou zelfdiscipline en controle over eigen verlangens kunnen versterken. Dit kan niet alleen het gevoel van eigenwaarde verhogen, maar ook nuttig zijn bij andere aspecten van het leven, zoals het bereiken van persoonlijke of professionele doelen. Daarnaast kan het ook fysieke gezondheidsvoordelen opleveren. Zo geven veel mensen die seks hebben opgegeven aan dat ze zich fitter voelen, meer energie hebben en zich beter kunnen concentreren. Onder topsporters is celibaat om deze reden al langer een populaire keuze.

Geen seks voor betere sportprestaties

Het onthouden van seks zou niet alleen bijdragen aan spirituele ontwikkeling, maar ook aan fysieke prestaties. Historicus Jared Secord ontdekte in zijn onderzoek naar de eerste en tweede eeuw dat sommige Romeinse trainers geloofden dat seksuele onthouding atleten gezonder en sterker zou maken. Ze promootten een seksloos bestaan voor hun sporters, omdat ze dachten dat het hen fitter hield en hun prestaties verbeterde. Of deze trainers zelf het celibaat volgden, is echter onduidelijk.

Lifestyle
  • Quest, Metronieuws, NSMBL
  • Adobe Stock