Het centraal bureau voor statistiek kwam vorig jaar al met de volgende cijfers. Ruim 1 op de 3 Nederlanders zou graag gezonder willen eten. Deze grote groep vindt over het algemeen dat ze dit zelf zouden moeten kunnen regelen, maar het lukt maar slecht. Een gewichtsconsulent zou je hierbij goed kunnen helpen. Helaas wordt dit niet vergoed vanuit je basisverzekering, maar met een aanvullende zorgverzekering zijn er wel mogelijkheden. Wil je zelf vast een begin maken met jouw gezondere leven? We helpen je op weg.
Zet je doelen op een rij
Gezonder leven is een breed begrip. Voordat je jezelf een onhaalbare taak oplegt, is het slim om duidelijk te hebben wat je nu echt wil bereiken. Wil je stoppen met roken? Wil je afvallen? Wil je fitter zijn? Bedenk je wat ‘fitter zijn’ dan is, of hoeveel kilo’s je kwijt wilt. Met een duidelijk doel voor ogen, is het makkelijker de eindstreep te halen.
Wil je 10 kilometer kunnen lopen zonder pauze? Deel dit dan op in haalbare doelen per week, zo blijft je motivatie hoog en boek je elke week vooruitgang. Schrijf je plan uit, plak het op je koelkast en vink af wat je hebt behaald. Zo hou je het overzichtelijk voor jezelf.
Maak je vrienden deelgenoot van je plannen
Als de mensen in je omgeving weten dat je gezonder wilt leven, wordt het makkelijker. Je hoeft de cijfers op je weegschaal niet met iedereen te delen als je dat niet wilt. Maar door mensen te vertellen dat je gezonder wilt leven, zorg je dat ze rekening met je kunnen houden of je kunnen helpen. Emotioneel, door je op te peppen als het even niet lukt, of praktisch. Een middagje op je kinderen passen als jij naar de sportschool gaat, bijvoorbeeld.
"Vanuit de basisverzekering is er zeker dekking voor een gezondere leefstijl"
Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer.
Hulp van buitenaf
Om gezonder te leven zijn er veel verschillende soorten hulp beschikbaar. De eerste stap is een bezoek aan de huisarts. De huisarts kan je helpen met een behandelplan en kan je advies geven over gezonde voeding en beweging. Samen met je huisarts kan je bespreken of er vervolgstappen nodig zijn en welke stappen bij je passen. Zo kan je kiezen voor dieetadvies, of een gewichtsconsulent inschakelen. Hulp bij afvallen kan ook met medische fitness. Deze intensieve vorm van fitness gaat onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Als er een medische noodzaak is voor een gezonder leven, kan je in aanmerking komen voor een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). De GLI helpt je om je leefstijl te veranderen. Je krijgt advies over gezonder eten, verstandige beweegprogramma’s en een goede mentale gezondheid. Het belangrijkste bij GLI is het maken van gezondere keuzes. Dit programma duurt vaak twee jaar. Het doel is om niet enkel een verandering door te voeren, maar ook vol te kunnen houden. Helaas worden deze maatregelen niet allemaal volledig gedekt door je basisverzekering. Om in aanmerking te komen voor de GLI moet je aan strikte waardes voldoen en ook dieetadvies valt maar beperkt onder je basisverzekering. Je huidige zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders kan dan een goed idee zijn.
Samen sterk
Heb jij plannen om je gezondheid aan te pakken in het nieuwe jaar? Wees dan niet te benauwd om hulp te zoeken. Van je vrienden of je familie, maar ook van buitenaf. Met een gezond lijf zit jij straks veel lekkerder in je vel.