Oei: 10 tekenen dat je teveel thee drinkt

Ook met thee is ‘alles met mate’ van toepassing

thee

Een grote kop warme thee... Heerlijk! Maar wist je dat je er ook teveel van kunt drinken?

Overal goed voor

Thee wordt vaak gezien als een drankje dat je oneindig kunt drinken, want er is altijd wel een theesoort ergens goed voor. Last van je maag? Dan drink je gemberthee. Kun je niet slapen? Kamillethee. Keelpijn? Thee met honing erin. Thee heeft genezende eigenschappen die veel lichamelijke aandoeningen kunnen verzachten en zelfs het risico op chronische aandoeningen op de lange termijn kunnen verminderen. De voordelen van thee worden al eeuwenlang benut. Hoewel thee dus meer voordelen lijkt te hebben dan andere drankjes, is ook hier ‘alles met mate’ van toepassing. Want ja, ook thee kan vervelende bijwerkingen veroorzaken. Vooral als je er te veel van drinkt. De volgende tien punten kunnen een teken zijn dat jij te veel thee drinkt.

1. Je bent gestresst of rusteloos

Veel mensen drinken thee om gevoelens van stress, angst en rusteloosheid te verminderen. Maar als je te veel thee drinkt, kun je deze gevoelens juist verergeren. Thee lijkt misschien een betere optie in de avond dan koffie, toch bevat thee van nature ook cafeïne. Net als bij overmatig koffie drinken, kan het drinken van te veel thee gevoelens van angst, rusteloosheid of stress verergeren. Hoeveel thee kan je dan wél drinken op een dag, zonder dat je stress verergert? Daarbij gaat niet zozeer om een aantal kopjes, maar vooral om de hoeveelheid cafeïne (theïne) die er in je thee zit. Beperk de cafeïne tot 200 milligram per dag, dat komt neer op zo’n drie kopjes zwarte of groene thee. Met kruidenthee krijg je geen theïne binnen.

2. Je slaapt niet goed

Er zijn theesoorten die speciaal worden samengesteld voor een goede nachtrust. Toch bevatten de meeste theesoorten cafeïne. Studies tonen aan dat 200 milligram cafeïne tot zes uur voor het slapengaan een negatieve invloed kan hebben op je slaapkwaliteit. Cafeïne remt namelijk de melatonine, het hormoon waarvan je in slaap valt. Het is per persoon verschillend hoeveel cafeïne je kunt hebben en het hangt er ook vanaf welke cafeïnehoudende producten je nog meer binnenkrijgt op een dag. Over het algemeen kun je ook hier drie kopjes per dag aanhouden.

3. Je hebt last van brandend maagzuur

Thee kan symptomen van brandend maagzuur veroorzaken. Dat komt doordat thee de sluitspier ontspant die de slokdarm van de maag blokkeert. Dit komt wederom door de cafeïne in de thee. Als de sluitspier ontspannen is, kunnen zuren uit de maag terugvloeien in de slokdarm, wat brandend maagzuur veroorzaakt. Als je vaak last hebt van maagzuur na een kopje thee, is het dus verstandig om iets minder thee te drinken

4. Je hebt regelmatig buikpijn

Heeft je moeder je altijd verteld dat gemberthee de symptomen van buikpijn en misselijkheid kan verminderen? Dan had ze gelijk. De helende werking komt alleen meer door de gember dan door de thee zelf. Thee kan zelfs buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Theebladeren bevatten namelijk tannine, wat zorgt voor de droge smaak die bij thee hoort. Tannine kan schade aanrichten aan je buik en dan specifiek de weefsels in je spijsverteringskanaal.

5. Je hebt last van duizeligheid

Normaliter zou je geen duizeligheid moeten ervaren na het drinken van een kopje thee. Maar te veel cafeïne, of het nu koffie of thee is, kan er wél voor zorgen dat je je licht in je hoofd en duizelig voelt. Dit probleem komt meestal voor bij mensen die meer dan zes kopjes thee (met cafeïne) drinken per dag. Als je niet meer dan drie kopjes per dag drinkt, zou duizeligheid geen probleem moeten zijn.

6. Je hebt vaak hoofdpijn

Hoewel sommige theesoorten, zoals pepermunt, kunnen helpen bij het verlichten van hoofdpijn of migraine, kan te veel thee helaas ook hoofdpijn veroorzaken. Heb je vaak last van hoofdpijn? Probeer dan om minder thee met cafeïne te drinken, in elk geval niet meer dan 100 milligram per dag. Veelvuldig theedrinken kan terugkerende hoofdpijn veroorzaken.

7. Je voelt je afhankelijk van cafeïne

Veel mensen hebben cafeïne nodig om lekker wakker te worden en zich goed te voelen. Maar als je je afhankelijk van cafeïne begint te voelen, dan gaat er iets mis. Het kan een subtiel teken zijn dat je te veel thee drinkt. Op de korte termijn is er niks mis met cafeïne, maar te veel inname kan frustrerende ontwenningsverschijnselen veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Om dit te voorkomen is het verstandig om je lichaam af en toe wat rust te gunnen en thee een keer over te slaan.

8. Je hebt een ijzertekort

De tannine in thee kan zich binden aan koolhydraten en eiwitten, maar ook aan ijzer. Dat is niet heel bevordelijk als je een ijzertekort hebt. Als tannine zich in je lichaam aan ijzer bindt, zorgt het ervoor dat ijzer niet in je spijsverteringskanaal terechtkomt. Dat is de plek waar je lichaam normaal gesproken het ijzer opneemt. Dit kan leiden tot een ijzertekort of een bestaand tekort verergeren. Uit onderzoek is gebleken dat tannine in thee zich eerder bindt aan plantaardig ijzer. Vegetariërs en veganisten lopen dus een grotere kans op ijzertekort als ze veel thee consumeren. In dat geval is het verstandig om iets minder thee te gaan drinken.

9. Je plast veel

Zoals bij alle drankjes, zorgen vloeistoffen ervoor dat je moet plassen. Thee is, net als koffie, urineafdrijvend, wat betekent dat je meer moet plassen dan normaal. Als je er vaak ’s nachts uit moet om naar het toilet te gaan of het aantal keren dat je gedurende de dag moet plassen je leven belemmert, moet je misschien iets minder thee gaan drinken.

10. Je bent uitgedroogd

Je zult je afvragen hoe het kan dat thee je uitdroogt. Het zijn toch vloeistoffen? Dat klopt! Zoals je net hebt gelezen, moet je van thee vaak plassen. Als je dat niet aanvult met water, kan het leiden tot uitdroging. De cafeïne in thee verhoogt de bloedtoevoer naar de nieren, die vervolgens een bericht naar de nieren sturen om meer water weg te spoelen. Je hoeft je niet direct zorgen te maken. Om uitgedroogd te raken moet je heel veel thee drinken: meer dan 500 milligram per dag, wat neerkomt op meer dan zes kopjes.

Over het algemeen komt het erop neer dat je uit moet kijken met thee waar (veel) cafeïne in zit. Als je je beperkt tot drie koppen thee per dag of voornamelijk kruidenthee drinkt, zou je over het algemeen weinig klachten moeten krijgen.

Bron: Kookfans | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Kookfans
  • iStock