(Groene) thee
Zeker nu de koude dagen zijn aangebroken, gaat er niets boven een lekker warm kopje thee. Goed nieuws! Verschillende soorten kruidenthee kunnen helpen om je hormonen in balans te brengen. Groene thee is daar een perfect voorbeeld van. Deze gezonde theesoort zit boordevol antioxidanten zoals catechines, die helpen ontstekingen te verminderen en de hormoonbalans te verbeteren. Dus, door een lekker kopje groene thee, kun je niet alleen je smaakpapillen verwennen, maar ook je metabolisme een boost geven! Bovendien kan het bijdragen aan het verlagen van insulineresistentie, wat weer invloed heeft op hormonen zoals insuline en cortisol.
Verse muntthee
Een kopje verse muntthee – vooral kruizemunt – kan helpen om te hoge levels van testosteron te verlagen. Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon dat ook in kleine hoeveelheden in het lichaam van vrouwen voorkomt. Wanneer het testosterongehalte bij vrouwen te hoog is, kunnen symptomen zoals menstruatieproblemen, overmatig haargroei en acne optreden. Op social media verschijnen steeds meer verhalen van vrouwen die hun problemen, vooral acne, aanzienlijk hebben verbeterd door consistent verse muntthee te drinken. Ook vrouwen in de overgang of met PCOS kunnen baat hebben bij deze theesoort.
Hibiscusthee
Deze prachtige plant komt voor in tropische en subtropische gebieden en valt op door zijn opvallende, kleurrijke bloemen. Hibiscus is een echte smaakmaker die gebruikt kan worden voor thee, ijsthee, cocktails, jam en verschillende gerechten.
De plant zit vol met antioxidanten en vitamine C en helpt ook het vrouwelijke hormoon oestrogeen op het juiste niveau te houden. Door de oestrogeenachtige werking kan hibiscus mogelijk invloed hebben op de menstruatiecyclus, wat handig kan zijn voor vrouwen die te maken hebben met een onregelmatige cyclus. Bovendien hebben sommige studies gesuggereerd dat hibiscus kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat indirect invloed kan hebben op hormonale functies, aangezien insuline en bloedsuiker nauw met elkaar verbonden zijn.
Frambozenbladthee
Een ander ingrediënt dat veel voorkomt in kruidentheesoorten die helpen de hormoonhuishouding in balans te brengen, is frambozenblad. Dit kruid wordt vaak gebruikt om de gezondheid van de voortplantingsorganen te ondersteunen. Het kan helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en het verlichten van menstruatiekrampen. Theemerken zoals Yogi Tea en Pukka hebben speciale kruidenmixen ontwikkeld die het vrouwelijke lichaam ondersteunen. Deze bevatten onder andere frambozenblad, hibiscus, kaneel en gember, die stuk voor stuk antioxidanten bevatten en een ontstekingsremmende werking hebben.
Maca-root drankjes
Maca is een wortel die afkomstig is uit de Andes en al eeuwenlang door inheemse bevolkingsgroepen wordt gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. De plant staat onder andere bekend om zijn vermogen om de hormoonbalans te ondersteunen, vooral bij vrouwen. Hoewel maca zelf geen direct effect heeft op de hormoonspiegels, werkt het indirect door het ondersteunen van de endocriene klieren, die verantwoordelijk zijn voor de productie van hormonen.
Daarnaast kan maca helpen bij het verlichten van symptomen van de menopauze en het ondersteunen van de algehele hormoonproductie. Je kunt maca toevoegen aan smoothies of mengen met water of melk voor een energieke boost.
Lijnzaaddrank
Lijnzaad ken je waarschijnlijk als de kleine zaadjes die je in een smoothiebowl kunt verwerken, maar je kunt er ook een drankje van maken. Deze zaadjes zijn rijk aan lignanen, stoffen die lijken op het menselijke hormoon oestrogeen. Hierdoor kunnen ze helpen bij het reguleren van de hormoonbalans. Lignanen kunnen de effecten van oestrogeen in het lichaam nabootsen of juist blokkeren, afhankelijk van wat je lichaam nodig heeft. Lijnzaad kan helpen om een gezonde oestrogeenspiegel te bevorderen, en het drinken van lijnzaadwater of het toevoegen van gemalen lijnzaad aan smoothies of andere drankjes kan nuttig zijn tijdens de menopauze of de menstruatiecyclus.
- Yogi Tea, Holland & Barrett, Holistik, WebMD, Healthline
- Adobe Stock