Je huid als spiegel: dit zegt de plek van je onzuiverheden over je gezondheid

We hebben allemaal wel eens last van onzuiverheden op onze huid. Hoewel we weten dat stress, slechte voeding en hormonen dit kunnen veroorzaken, is het vaak lastig om de precieze oorzaak te achterhalen. Wist je dat de plek waar puistjes ontstaan ons veel kan vertellen over onze gezondheid en de toestand van onze organen?

onzuiverheden

Onzuivere huid

Of je nu gezegend bent met een prachtige huid of geplaagd wordt door acne, iedereen heeft wel eens te maken met onzuiverheden. De plek waar deze onzuiverheden ontstaan, kan veel vertellen over je gezondheid, omdat specifieke gebieden in je gezicht in verbinding staan met verschillende organen. Hoewel het wetenschappelijke bewijs nog niet overtuigend genoeg is om er volledig op te vertrouwen, kan het je wellicht wel iets vertellen over op welke vlakken jij je levensstijl zou kunnen verbeteren. Want als je weet waardoor de puistjes en onzuiverheden ontstaan, kun je gemakkelijk aanpassingen doen in je levensstijl en zo gezonder én met een stralende huid door het leven gaan.

Voorhoofd

Als je last hebt van puistjes en onzuiverheden op je voorhoofd, kan dit wijzen op spijsverteringsproblemen. Je voedingspatroon kan een grote invloed hebben op dit gebied van je huid. Als je veel verzadigde vetten eet, te veel alcohol drinkt en te weinig water consumeert, kunnen onzuiverheden en puistjes op je voorhoofd ontstaan. Puistjes op je voorhoofd kunnen ook duiden op leverproblemen of een onbalans in het maagdarmstelsel.

Bovendien kunnen darmproblemen in het algemeen een belangrijke oorzaak zijn van huidproblemen. Je darmen spelen een cruciale rol in het afvoeren van afvalstoffen, en wanneer de darmflora uit balans is – bijvoorbeeld door een ongezond dieet, antibiotica of stress – kan dit leiden tot ontstekingen die je huid beïnvloeden. Ook bewerkte voedingsmiddelen met veel suiker kunnen ontstekingen en acne verergeren.

Tussen je wenkbrauwen

Dit kleine plekje op je gezicht kan veel zeggen over de gezondheid van je lever en maag. Met name te veel alcohol en vet eten kunnen puistjes op deze plek veroorzaken.

Wangen

Behalve dat onzuiverheden op je wangen kunnen ontstaan door je telefoon – die vol bacteriën zit – kunnen ze ook iets vertellen over je luchtwegen. Vooral rokers hebben vaak last van onzuiverheden op hun wangen en jukbenen, net zoals mensen met allergieën. Daarnaast kunnen een vies kussensloop of bacteriën op je handen ook bijdragen aan onzuiverheden.

Als je last hebt van onzuiverheden rond je ogen, kan dit te maken hebben met je nieren, een verstoord slaapritme of viezigheid van make-up.

Beeld: Adobe Stock

Kin en kaaklijn

Hormonen zijn de grootste boosdoeners als het gaat om onzuiverheden op je kin en kaaklijn, evenals rondom je mond. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je meer last hebt van puistjes op deze plekken rond je menstruatie of wanneer je stress ervaart. Ook tijdens de zwangerschap of andere hormonale veranderingen kunnen puistjes en onzuiverheden op je kin ontstaan. Daarnaast staan onzuiverheden op je kin en kaaklijn in verbinding met je voortplantingsorganen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en slaapt, zodat je lichaam tot rust kan komen.

Andere oorzaken kunnen een gevoeligheid voor zuivel of rood vlees zijn. Ook wordt te veel suiker vaak gelinkt aan onzuiverheden op de kin. Verder geldt voor deze plek dat bacteriën op je handen en telefoon de oorzaak kunnen zijn.

Beauty en Fashion
  • ELLE BE, Puur Huidinstituut,
  • Adobe Stock