Alles wat je wilt weten over exfoliëren

Inmiddels hebben we allemaal een uitgebreide skincare routine met meerdere stappen om onze huid zo stralend mogelijk te houden. Van cleanser tot moisturizer, we weten dat elke stap zo zijn eigen functie heeft. Skincare experts vertellen ons dat exfoliëren één van de stappen is die je niet wilt overslaan, maar wat houdt het precies in?

exfoliëren

Exfoliëren

Inmiddels weten we allemaal dat een goede cleanser, moisturizer en SPF de basis is voor een goede huidverzorgingsroutine. Maar wist je dat ook een exfoliant niet in dit rijtje mag ontbreken? Sterker nog, door een exfoliant aan je routine toe te voegen, kunnen de overige producten in je routine namelijk beter hun werk doen!

Een goede exfoliant verwijdert namelijk de dode huidcellen van de bovenste huidlaag. Door dit laagje aan 'rommel' van je huid te halen, helpt exfoliëren je teint op te fleuren en zorgt het ervoor dat huidverzorgingsproducten dieper in je huid kunnen doordringen. Daarnaast kan exfoliëren je huid zachter maken en acne verminderen, aangezien dode huidcellen zich kunnen ophopen en je poriën verstoppen. Exfoliëren is vooral nuttig naarmate we ouder worden en de celvernieuwing langzamer verloopt, omdat het dit proces stimuleert en voorkomt dat de huid er dof uitziet.

Soorten exfoliatie

Er zijn verschillende soorten exfolianten, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Scrubs, bijvoorbeeld, bevatten kleine korreltjes die dode huidcellen fysiek verwijderen. Hoe fijner de deeltjes in de scrub, hoe beter voor je huid, omdat ze minder 'schurend' zijn. Daarnaast zijn er chemische exfolianten, ook wel 'peelings' genoemd, die worden onderverdeeld in AHA (hydroxyzuren) en BHA (bèta-hydroxyzuren). AHA-exfolianten werken aan het huidoppervlak en zijn effectief tegen fijne lijntjes, oppervlakkige rimpels en een droge huid. Deze producten zijn vaak milder voor de huid dan BHA-exfolianten, die dieper in de poriën doordringen en daarom geschikt zijn voor normale tot vette huidtypes die gevoelig zijn voor onzuiverheden, verstopte en vergrote poriën.

Welke methode voor jou het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeur en huidtype. Tegenwoordig kiezen professionals steeds vaker voor chemische exfolianten omdat scrubs kleine scheurtjes in de huid kunnen veroorzaken.

Huidtypes

Hoewel je iedere dag je cleanser en SPF zou moeten gebruiken, is dat met een exfoliant niet het geval. Het doel is namelijk om het natuurlijke exfoliatieproces van je lichaam zachtjes te ondersteunen met een exfoliant. Hoe vaak je zou moeten exfoliëren hangt af van je huidtype.

Als je een gevoelige huid hebt, is het verstandig om nieuwe producten in je huidverzorgingsroutine voorzichtig op te bouwen. Je huid kan snel geïrriteerd of rood worden, dus wees voorzichtig met exfolianten. Dermatoloog Avnee Shah raadt in gesprek met Women's Health aan om één keer per week een cleanser met een laag percentage glycolzuur (AHA) te gebruiken.

Heb je een vette huid? Dan zul je gedurende de dag een vettig laagje op je huid kunnen opmerken. “Als je vatbaar bent voor acne of je het gevoel hebt dat je poriën vaak verstoppen, wijst dat meestal op overmatige talgproductie, wat kenmerkend is voor een vette huid,” legt Shah uit. Hoewel je ook hier voorzichtig moet opbouwen, kun je met een vette huid uiteindelijk meerdere keren per week exfoliëren. Je zou kunnen opbouwen naar vier keer per week en je huid kan waarschijnlijk zowel chemische als fysieke exfoliatie aan.

Ben je gezegend met een normale tot gecombineerde huid? Dan adviseert Shah om twee keer per week te exfoliëren met een AHA- of BHA-exfoliant.

De juiste manier

Als je huid onrustig is en je veel onzuiverheden hebt, kun je geneigd zijn om veel exfolianten te gebruiken om verstopte poriën te verhelpen. Wees echter voorzichtig, want té abrasieve fysieke methoden kunnen je huid juist beschadigen en de situatie verergeren.

Bij cystische of chronische acne is je huid vaak al ontstoken. Het verder irriteren met agressievere exfolianten kan leiden tot donkere vlekken, hyperpigmentatie of zelfs littekens. Chemische exfolianten kunnen in sommige gevallen nuttig zijn, maar het is verstandig om advies van een dermatoloog te vragen over de beste aanpak voor jouw huid.

Beauty en Fashion
  • Women's Health, Paula's Choice
  • Adobe Stock