Buikpijn is misschien het meestvoorkomende teken dat er problemen met je darmen zijn, maar er zijn nog veel meer manieren waaraan je dit kunt herkennen. Hieronder vijf symptomen die erop wijzen dat je darmen niet helemaal gezond zijn.
Gezondheid
Wanneer je darmen niet gezond zijn, kan dit op verschillende manieren je algehele welzijn beïnvloeden. “De gemiddelde mens heeft 100 biljoen microben in de darm, dat is 10 keer meer dan de cellen in het menselijk lichaam”, stelt expert Daniel Neides. “Hoewel grotendeels werd gedacht dat deze organismen gewoon naast elkaar bestaan op onze huid en in ons maagdarmkanaal, is het duidelijk geworden dat ons microbioom cruciaal is voor onze algehele gezondheid.” Volgens artsen zijn de volgende vijf tekenen een signaal dat je darmen je ziek maken.
1. Invloed op je humeur
Wist je dat je darmen invloed kunnen hebben op je mentale gezondheid en dus je humeur? “Als we kijken naar de relatie tussen de hersenen en de darmen, is het goed om te weten dat 90 procent van de serotoninereceptoren zich in de darmen bevinden”, stelt arts Uma Naidoo. Voedingspsychiatrie is een relatief nieuws gebied, waarbij ze patiënten helpen te begrijpen hoe hun darmgezondheid hun stemming positief en negatief kan beïnvloeden, legt Maidoo uit. “Wanneer iemand een antidepressivum wordt voorgeschreven, zijn de meest voorkomende bijwerkingen darmwerking-gerelateerd”, stelt de arts.
2. Immuunproblemen
Er is enorm veel bewijs dat aantoont hoe een ongezonde darm het immuunsysteem ernstig kan beïnvloeden. “We hebben laten zien hoe voeding het immuunsysteem beïnvloedt via een microbiële bemiddelaar in de darm”, zegt Dennis Kasper, hoogleraar immunologie aan het Blavatnik Institute van Harvard Medical School.
3. Ontsteking
Als je darmen uit balans zijn, kan dit leiden tot ontstekingen, waarschuwen experts. “Er zijn biljoenen bacteriën waarvan we weten dat ze zich in ons darmkanaal bevinden. We weten nu al meer dan tien jaar dat deze bacteriën gunstig zijn voor ons en ze helpen bij het metaboliseren van een deel van het voedsel, zoals vezels, dat we verteren,” zegt expert Gail Cresci. “Deze bacteriën kunnen vezels verteren en fermenteren, en als reactie daarop genereren ze gunstige bijproducten waarvan we weten dat ze ontstekingsremmend en ook immuunmodulerend zijn. Dat is slechts één factor.”, stelt Cresci.
Wanneer je voedingspatroon niet optimaal is – dat wil zeggen: niet rijk aan vezels en goede bacteriën, maar met veel vet en suiker – zal de samenstelling van bacteriën veranderen naar een minder wenselijke combinatie. Hierdoor nemen de bacteriën het over en kan een ontsteking beginnen.
4. Overgewicht
De bacteriën in je darmen kunnen ook invloed hebben op je gewicht. Uit een onderzoek bleek dat specifieke metabolieten in bloedplasma- en ontlastingsmonsters direct verband hielden met obesitas. “Dit betekent dat toekomstige studies zich meer moeten richten op hoe de samenstelling van darmbacteriën kan worden aangepast om het risico op obesitas en bijbehorende metabole ziekten en hart- en vaatziekten te verminderen”, stelt Marju Orho-Melander, hoogleraar genetische epidemiologie aan de universiteit van Lund in Zweden.
5. Slaapproblemen
Tot slot kan je darmgezondheid je slaap beïnvloeden – en een slechte slaap kan op zijn beurt de darmgezondheid beïnvloeden. “Gebrek aan slaap kan van invloed zijn op de spijsvertering door het risico op obesitas, diabetes type 2 en gastro-intestinale aandoeningen te vergroten”, zegt expert Fatema Badri.
Het is dus belangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Herken je een of meer van bovenstaande symptomen? Dan is het altijd goed om je darmen eens te laten checken bij de huisarts. Voorkomen is immers beter dan genezen!
Bron: Kookfans | Beeld: iStock