Oei: dit is de slechtste slaappositie voor je gezondheid

Buikslapers, opgelet!

Val jij het liefst in slaap op je buik, is op je rug snurken jouw favoriet of ben jij iemand die in de foetushouding in bed ligt? Als het de eerste is, dan hebben we slecht nieuws. Dit is namelijk de slechtste slaappositie voor je gezondheid.

Goede nachtrust

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Goed en genoeg slapen is voor je brein en lichaam net zo belangrijk als eten, bleek onlangs uit onderzoek. Je lijf kan rusten en je brein kan aan de slag om alle indrukken van overdag te verwerken. Een goede nachtrust draagt bovendien bij aan het verwerken van je emoties en zorgt dat je onthoudt wat je overdag allemaal hebt gedaan en geleerd.

Buikslaper

Of je goed slaapt, ligt ook aan de lichaamshouding waarin jij ligt. Een verkeerde houding zorgt ervoor dat je lichaam belast wordt en dat heeft effect op je slaap en gezondheid. De slechtste houding is op je buik. Een slaapcoach legt aan Max Vandaag uit dat je nek bij deze slaappositie in een onnatuurlijke hoek ligt, waardoor je onderrug doorzakt. Dit zorgt weer voor druk op de wervels. Buikslapers doen er daarom goed aan om zichzelf een andere houding aan te leren. Vind je dat moeilijk? Overweeg dan een zachter matras. Omdat je onderrug daardoor meer inzakt, zal je meer oncomfortabel liggen en dus sneller een andere houding aannemen.

Beste slaappositie

Om positief te eindigen, delen we ook een alternatief met je, namelijk de beste slaappositie. En dat is op je linkerzij. Zo slapen heeft veel voordelen. Het is beter voor je hart omdat je lichaam makkelijker bloed door je lichaam kan laten circuleren, je lymfestelsel kan sneller vloeistoffen in je lichaam filteren en je wervelkolom ligt stabiel.

Slapen op je rug is ook niet slecht voor je lichaam, mits je een goed kussen hebt. Door deze houding worden hoofd, nek en ruggengraat minimaal belast, waardoor ze een neutrale en ontspannen houding aannemen. Alleen voor snurkers is het een minder handige slaappositie; dat geronk wordt er alles behalve minder van.

Bron: Max Vandaag | Beeld: iStock