Dit is waarom je tijdens je slaap soms het gevoel hebt dat je valt

Het is je vast weleens overkomen.

Lees ook

Het is je vast weleens overkomen: je licht heerlijk diep in dromenland, maar schrikt dan wakker omdat het voelt alsof je valt. Vervelend, maar niet abnormaal. Wij vertellen je er meer over.

Slaapstuipen

De schokken die je in je slaap kunt ervaren, worden ook wel slaapstuipen genoemd. Het zijn geen fijne ervaringen: ze kunnen ervoor zorgen dat je rechtop in bed zit met een snel kloppend hart. Wat gebeurt er precies als je last hebt van slaapstuipen? Tijdens je vertrek naar dromenland heb je één of meerdere spieren een aantal keer aangespannen. Die aanspanning is net als bij bijvoorbeeld hikken niet vrijwillig. Daardoor zorgt hij ervoor dat je wakker schrikt – en als je niet alleen slaapt, is degene naast je waarschijnlijk ook meteen wakker. Tot wel zeventig procent van de mensen heeft ‘s nachts weleens last van slaapstuipen. Er zijn overigens ook mensen die ze krijgen, maar die er niet wakker van worden.

Foutje van de natuur

Wat is eigenlijk het doel van slaapstuipen? Wetenschappers hebben daar alleen theorieën over, geen vaste conclusie. De eerste theorie is dat onze hersenen een foutje maken, waardoor zenuwen per ongeluk worden gestimuleerd. Je lichaam komt tot rust als je slaapt, maar het is voor je brein lastig te begrijpen dat het in passieve stand moet gaan. Het resultaat van het foutje is dat je een schok in je ledematen krijgt en wakker schrikt.

Primaten in bomen

Een andere theorie op dit gebied gaat terug naar onze tijd als primaten op aarde, toen we nog veel in bomen zaten. Het was belangrijk dat we niet zomaar uit die bomen vielen, want dat zou geen fijne gevolgen hebben. Tijdens het indommelen ontspanden de spieren van de primaten, wat hun hersenen interpreteerden als vallen. Daardoor spanden hun spieren samen, zodat ze snel een tak konden grijpen en dus niet op de grond vielen. Dat systeem zouden wij nog steeds hebben, alleen uit zich dat bij ons in een schokbeweging in bed.

Niet sporten en geen koffie

Wat kun je doen als je last hebt van slaapstuipen? Het is een goed idee om sporten vlak voor het slapengaan te vermijden. Dat zorgt er namelijk voor dat je spieren flink worden aangespannen, waardoor ze er daarna moeite mee hebben om te ontspannen. Daarnaast kun je cafeïne ‘s avonds beter vermijden, want dat zorgt voor slaapstuipen. Ook te veel stressen en het onderhouden van slechte slaapgewoonten is geen goed idee. Op tijd naar bed zonder te sporten en zonder koffie dus!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook