Deze 5 symptomen wijzen op beschadigde longen

Zo herken je COPD.

Woman having chest pain. respiratory system diseases. Girl having a heart attack at home.

COPD: misschien heb je er al eens van gehoord, misschien ook niet. Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronisce Obstructieve Long Ziekte) betekent dat je longen beschadigd zijn. Vooral rokers hebben hier last van, maar het kan natuurlijk iedereen overkomen. Om erger te voorkomen, zoals hartziektes, longkanker en meer, is het belangrijk om er vroeg bij te zijn.

Wat is COPD

Mensen met COPD hebben beschadigde longen. Hierdoor is het lastiger om te ademen en krijgen ze dus minder zuurstof binnen. Een gezonde volwassene ademt gemiddeld tienduizend liter zuurstof in en uit. Iemand met COPD krijgt ongeveer de helft binnen, met alle gevolgen van dien. Je bent snel buiten adem en moet veel hoesten. COPD is tevens een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij je bronchiën constant ontstoken zijn, en lomgemfyseem, een aandoening waardoor het zuurstof minder goed in je bloed komt door de afgestorven longblaasjes.

Signalen

1. Benauwdheid en een drukkende borstkas

Veel mensen met COPD krijgen deze diagnose op de eerste hulp, als ze binnengebracht worden omdat ze denken dat ze een hartaanval hebben. Een pijnlijk, drukkend gevoel op de borstkas en benauwdheid zijn symptomen die snel worden verward met een hartaanval. Dit benauwde gevoel komt door het teveel aan slijm dat zich in de longen ophoopt. Zo worden je luchtwegen geblokkeerd en kunnen je longen zuurstof minder goed opnemen.

2. Blauwe nagels

Zie je een blauwe rand om je nagelbed, dan kan dit betekenen dat je te weinig zuurstof binnenkrijgt. Deze blauwe kleur kan zich ook uiten in je lippen, handen, voeten en enkels. De blauwe kleur wijst op een zuurstoftekort in je bloedsomloop. Hierbij verkleuren je gezonde, rode bloedcellen naar een blauw-grijze kleur, wat je door je huid heen kunt zien.

3. Moeheid

Zoals we al eerder schreven, krijgen mensen met COPD niet genoeg zuurstof binnen. Hierdoor is de kans groot dat je je constant erg moe voelt, omdat je lichaam en brein niet goed kunnen functioneren met zo weinig zuurstof. Deze moeheid kan op zijn beurt weer zorgen voor depressieve gevoelens.

4. Buiten adem

Aangezien COPD-patiënten niet genoeg zuurstof binnenkrijgen, raken ze snel buiten adem. Dit gebeurt natuurlijk gauw wanneer je actief bezig bent, maar mensen met COPD kunnen dit ook spontaan krijgen wanneer ze in rust zijn. Dit komt omdat de beschadigde longen de toevoer van zuurstof niet kunnen verwerken waardoor ze overwerkt raken en je kortademig wordt. Soms kan dit symptoom zo ernstig worden dat je een speciale puffer nodig hebt (zoals bij astma) of een behandeling met steroïden nodig hebt.

5. Overmatige slijmproductie

Heb je last van een natte hoest waarbij je wellicht slijm ophoest? Dan kan dit een symptoom van COPD zijn. Dit komt omdat je longen zich vullen met slijm en zo de ademweg blokkeert. Hierdoor hoest je constant slijm op. Soms kunnen de blokkades zo ernstig worden dat een longontsteking volgt.

Al deze symptomen kunnen wijzen op COPD, maar ook op andere ziektes. Zie je een van deze signalen? Neem dan contact op met je huisarts.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock