Zorgt een koude douche in de ochtend echt voor meer energie?

Dit zijn de voordelen van het zogenoemde 'cold water therapy'.

Woman in the shower

Tijdens de warme zomer kunnen we het wel aan om een koude(re) douche te nemen. In de winter moeten we er echter niet aan denken. Toch groeit de groep mensen die zweert bij de koude douche met de dag. Maar heeft een koude douche, aka cold water therapy, écht zoveel voordelen? 

Douchen met koud water

Met koud water douchen of badderen is steeds populairder. Nu kun je je douche wat kouder zetten, maar er is momenteel ook een movement gaande die koudwatertherapie wordt genoemd. "Cold water therapy is het proces waarbij je lichaam wordt blootgesteld aan gekoeld water, om en nabij 14 graden, om een reactie in het lichaam op te wekken", vertelt Jeff Ono, CEO en medeoprichter van Pause Studio, aan TZR.

De reactie die gekoeld water op je lichaam heeft, kan heel gunstig uitpakken. Ono stelt dat dit een 'positieve stressor is'. "Het moedigt ons lichaam aan om zich op voordelige manieren aan te passen, met zowel fysiologische als cognitieve effecten", legt hij uit.

De voordelen

Door de jaren heen zijn er verscheidene onderzoeken uitgevoerd naar het voordeel van douchen met koud water. Volgens onderzoek gepubliceerd in National Library of Medicine werkt het stress verlagend. Ook kan het je immuunsysteem een boost geven, je humeur verbeteren en helpen tegen depressie. O, en je kunt erdoor ook nog eens beter slapen en focussen, zo weet neurowetenschapper Dr. Raghu Appasani. En daar houdt het niet eens op.

"Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat de kou je metabolisme versnelt", vertelt Dr. Appasani. "Een ander voordeel is dat het ontstekingen, zwellingen en pijnlijke spieren vermindert." Om die reden is cold water therapy ook erg populair onder atleten. Maar ook het mentale effect van het koude water mag niet onderschat worden.

Volgens Ono heeft een koude douche ook mentale voordelen. Met plezier een koude douche nemen? Dat zit namelijk niet in onze aard. "Je leert jezelf ermee om kalm te blijven onder moeilijke omstandigheden en om je eigen weerzin de baas te zijn."

Hoe breng je het in de praktijk?

Overigens zijn het niet alleen atleten die zweren bij het koude water. Ook sterren als Kate Hudson, Lady Gaga en Harry Styles zeggen dat ze er baat bij hebben. En dan hebben we natuurlijk nog onze eigen Wim Hofman, die al jaren predikt hoe goed het is. Maar hoe neem je het dan zomaar op in je eigen routine?

Nu kun je op verscheidene manieren koudwatertherapie uitoefenen. Al stelt Dr. Appasani dat het vaak in een bad wordt gedaan. Meestal is het water niet warmer dan 14 graden, maar ook hierin kun je variëren - zéker als je er net mee begint. En don't overdo it. "Je zit meestal vijf minuten of minder in het water", vertelt de neurowetenschapper.

Belang van opbouwen

Douche je nooit koud? Dan is het belangrijk om het op te bouwen. “Als je niet gewend bent aan koude douches, moet je tolerantie opbouwen", waarschuwt Appasani. Hij raadt aan om in het begin maar 10 seconden onder de koude douche te staan. Daarna mag je de douche weer op een warmere temperatuur zeggen. "Verhoog geleidelijk de hoeveelheid tijd die je in de kou doorbrengt over een periode van dagen, totdat je een volledige minuut onder een koude stroom kunt volhouden."

En hoe goed je ook al tegen koud water denkt te kunnen, het is belangrijk dat je het echt opbouwt. "Het is nooit een goed idee om met extreme temperaturen te beginnen wanneer je je lichaam voor het eerst aan koude temperaturen laat wennen", vertelt hij. Zeker wanneer je in een ijsbad gaat zitten is het een slecht idee. "Bouw je tolerantie geleidelijk op, dit helpt een schokeffect en verwondingen te voorkomen.” Waarom? Horen we je denken. Ook dat legt de neurowetenschapper uit. Je lichaamstemperatuur kan namelijk verder afnemen, zelfs als je al uit het koude water bent, waardoor je onderkoeling kunt oplopen. Dus pak het zeker niet te extreem aan, en bouw het rustig op!

Bron: The Zoe Report | Beeld: iStock