Dit is hoeveel slaap vrouwen verliezen door menstruatieongemak

En velen van ons lijden ook nog eens aan 'periodsomnia'.

Als er over menstruatie wordt gepraat, wordt het nog geregeld ‘het maandelijkse feest’ genoemd. Voor veel vrouwen is er echter weinig feestelijks aan. Er komen vaak diverse kwalen bij kijken en het heeft behoorlijk wat invloed op je nachtrust. Dit is hoeveel uur het ons gemiddeld kost gedurende ons leven.

Verstoorde slaap

De kans is groot dat je wat minder lekker slaapt tijdens je menstruatie. En daarmee ben je echt niet de enige. Uit onderzoek van Libresse blijkt dat veel vrouwen hier last van hebben en dat ze daardoor veel slaap verliezen. In ons leven verliezen we gemiddeld vijf maanden slaap door onze menstruatie. Of beter gezegd: door de klachten die gepaard gaan met onze menstruatie.

Klachten

Met name krampen zorgen ervoor dat we minder goed slapen: 51 procent van de ondervraagde vrouwen zegt daardoor minder goed te slapen. Ook is 33 procent van de ondervraagden bang dat ze zullen doorlekken en hierdoor slapen ze ook minder goed. Bovendien zegt 21 procent van de Nederlandse vrouwen dat ze zich uitgeput voelen tijdens hun menstruatie. Tegenwoordig is er zelfs een naam voor de onzekerheid die je ’s nachts voelt als je ongesteld bent: periodsomnia.

Periodsomnia

Naast pijnlijke krampen beïnvloedt de angst om ’s nachts door te lekken onze slaap dus behoorlijk. Om te voorkomen dat dit gebeurt gebruiken de meeste vrouwen ’s nachts maandverband, al heeft 34 procent het gevoel dat dit niet genoeg is. Hun oplossing? Oude onderbroeken of extra lagen ondergoed dragen. Ook beweert 30 procent van de vrouwen dat zij in een bepaalde positie slapen, om de kans op doorlekken te verkleinen.

Bron: Libresse, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws