Dit zijn de onverwachte symptomen van een hartaanval bij vrouwen

De symptomen bij vrouwen zijn vaak lastiger te herkennen dan bij mannen.

Young woman with heart problem holding chest.

Vrouwen lopen net zoveel risico op een hartaanval als mannen. Veel mensen weten inmiddels dat pijn op de borst en een drukkend gevoel een symptoom is van een hartaanval. Dit is inderdaad vaak het geval bij mannen. Bij vrouwen zijn de signalen echter een stuk stabieler én dus ook vaak lastiger te herkennen. Wij leggen uit op welke symptomen je moet letten voor een hartaanval bij vrouwen.

Subtiele signalen

Als vrouw worden we er constant aan herinnerd om onze borsten te controleren op eventuele symptomen van borstkanker. Opvallend is dat we niet vaak iets horen over het risico op een hartaanval. Dit is bijzonder, omdat dubbel zoveel vrouwen sterven aan een hartaanval dan aan borstkanker. Dit komt doordat de signalen op een hartaanval bij vrouwen een stuk subtieler zijn dan bij mannen. Zelfs artsen weten een hartaanval bij een vrouw niet altijd op tijd te signaleren. Sterker nog: vrouwen hebben vijftig procent meer kans dan mannen om een hartaanval te krijgen dat door een arts wordt gezien als iets anders.

Symptomen

Hartstikke gevaarlijk dus. En het risico op een hartaanval bij vrouwen wordt steeds groter. Steeds meer vrouwen hebben overgewicht en daarbij een slecht cholesterolgehalte en een hogere bloeddruk. Het is natuurlijk belangrijk om gezonder te leven, maar ook om de signalen van een hartaanval bij vrouwen te kennen. Op die manier kan er op tijd actie worden ondernomen, zodat een hartaanval niet fataal hoeft te zijn. Hieronder vind je de veelvoorkomende symptomen van een hartaanval bij vrouwen.

 • Extreme vermoeidheid (dagen- of zelfs wekenlang)
 • Pijn in de bovenbuik, schouders, nek en kaaklijn
 • Misselijkheid
 • Kortademigheid
 • Overmatig zweten
 • Onrustig gevoel of gevoel van angst
 • Duizeligheid
 • Slapeloosheid

Griepje

Bovenstaande symptomen worden door de vrouwen zelf, maar ook door artsen, nog steeds vaak afgedaan als een griepje. Hoewel de symptomen natuurlijk niet altijd op een hartaanval of andere hartgerelateerde aandoening hoeven te wijzen, is het verstandig om toch contact op te nemen met de huisarts. Als de klachten plots erger worden en/of je drukkende pijn op de borst krijgt, bel dan direct het alarmnummer 112.

Hart- en vaatproblemen

Negeer naast bovenstaande symptomen ook de volgende klachten niet, die kunnen wijzen op hart- en vaatproblemen:

 • Plotseling zichtverlies. Ook als je opeens dubbelziet of last krijgt van wazig zicht, is het verstandig direct naar de eerste hulp te gaan.
 • Opgezwollen benen. Zwelling(en) in de benen of pijnlijke benen kunnen duiden op diep-veneuze trombose. Deze aandoening kan zorgen voor blokkades in de aorta. Bel direct je huisarts.
 • Verkleurde oogleden. Gelige oogleden of oogleden met gele plekjes kunnen een teken zijn van een te hoog cholesterol, wat het risico op een hartaandoening vergroot. Laat in dat geval je cholesterolniveau checken bij een arts.
 • Rood, gevoelig tandvlees. Er kunnen zich hart- en vaatziekten voordoen wanneer een orale bacterie in het bloed terechtkomt en zich ophoudt bij de hartklep. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig naar de tandarts gaan om het gebit grondig te reinigen, de kans op een hartaandoening kan verkleinen.
 • Blauwe vingers. Win advies in bij een dokter wanneer je blauwachtige vingers, tenen, oorlellen, handen, lippen of wangen hebt. Dit kan ontstaan door een zuurstoftekort in het weefsel, wat kan duiden op hartfalen.

De klachten kunnen heel plotseling ontstaan of juist heel geleidelijk, en verschillen per persoon. Belangrijk is om kalm te blijven en rustig te blijven zitten of liggen. Ga niet op eigen vervoer naar het ziekenhuis, maar bel een ambulance.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock