Feit of fabel: helpt een verzwaringsdeken echt als je slaapproblemen hebt?

Slaap je hiermee inderdaad sneller en dieper? Een slaapexpert legt uit.

Female sleep on white sheets relaxing in cozy bedroom

Een goede nachtrust helpt enorm om je fit en vrolijk te voelen. Helaas lukt het niet iedereen om iedere nacht als een roosje te slapen. Worstel jij weleens met in slaap vallen of lekker doorslapen? Dan heb je vast wel een keertje de tip gekregen om voortaan onder een verzwaringsdeken te kruipen. Maar helpt slapen onder een verzwaarde deken echt? Een slaapexpert deelt haar advies.

Wat doet het precies?

Ten eerste: wat is een verzwaringsdeken precies? Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een verzwaarde deken. Deze deken weegt vaak tussen de vier en tien kilo en het zou dé oplossing zijn tegen slaapproblemen. Maar val je door zo’n verwaringsdeken echt lekkerder in slaap? Metro sprak erover met Stephanie Molenaar, slaapexpert en auteur van elf verschillende boeken over slaap. “Iedereen kent wel het effect van lekker slapen als je onder een dik en donzig dekbed ligt, of wanneer je iemand tegen je aan hebt liggen. Dat vertelt je al dat die verzwaring iets doet met ontspannen, je veilig voelen en gelukkig zijn. Die gevoelens komen voort uit onder meer serotonine en dat is dan toevallig ook weer de voorloper van het slaaphormoon.”

Gewenning

Hoewel dat positief klinkt, zijn er volgens Molenaar ook kanttekeningen op te noemen bij een verzwaringsdeken. Je kunt er namelijk gewend aan raken, waardoor je er naar verloop van tijd niet meer zonder kunt slapen. “Baby’s kunnen dat bijvoorbeeld hebben met een fopspeen. Het probleem hiervan is alleen dat je na verloop van tijd niet meer zonder kunt, terwijl je die deken niet zo makkelijk meeneemt op vakantie”, aldus Molenaar.

Minder stress

Naast een betere nachtrust zou een verzwaringsdeken ook zorgen voor minder stress. Er worden immers minder stresshormonen aangemaakt, waardoor de stressreactie kalmeert en het slaaphormoon een kans krijgt. Hoewel een verzwaringsdeken zeker voor ontspanning kan zorgen, is een verzwaarde deken niet de enige manier om dit effect te bereiken. “Je ontspant ook door simpelweg goede slaaphygiëne toe te passen, zoals een fijn avondritueel en een goede slaapomgeving”, weet Molenaar te vertellen.

Waar dat laatste volgens Molenaar bewezen is effectief te zijn in stressvermindering, is een verzwaringsdeken dat niet. Hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Het is tevens nog maar de vraag of zulk onderzoek überhaupt mogelijk is, vertelt de slaapexpert. “Het is lastig om te onderzoeken, aangezien er geen placebo te geven is. Je merkt het als er geen verzwaring is.”

In je winkelmandje gooien of niet?

Een verzwaringsdeken kan wel degelijk helpen om beter in slaap te vallen en te ontspannen, al is dit niet wetenschappelijk bewezen. Molenaar benadrukt dat een verzwaringsdeken enkel en alleen een symptoombestrijder is: je lost je slaapproblemen er niet mee op. Voor een echt goede nachtrust is het volgens de slaapexpert ‘gezonder, goedkoper en beter’ om aan de oorzaak te werken. Maar heb je nou alle behandelingen al geprobeerd? Dan kun je uiteraard een verzwaringsdeken proberen. “Let dan wel goed op welke deken je koopt. Een verzwaarde deken is alleen effectief als de verzwaring circa tien procent van je lichaamsgewicht is. Te zwaar of te licht helpt dus niet”, aldus Molenaar. Goed om te weten!

Bron: Metro, Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Health
  • Female sleeping on white sheets in cozy light bedroom blonde hair on pillows, tired woman having rest falling asleep in comfortable bed, girl enjoy sweet dreams spending morning relaxing at home