Gezonder en bewuster in 2023

Goed om te weten!

Indoor picture of young European female sitting at home at table

Koude strenge winters hebben we gelukkig niet meer, maar het is nog altijd verstandig om je voor te bereiden tegen de kou en een afnemende weerstand. Je kunt meer bewegen, gezonder eten en eventueel stoppen met roken. Een gezondere levensstijl verkleint de kans op hart- en vaatziekten en zorgt voor meer energie. Je zit lekkerder in je vel en ook je huid verbetert. Wil je ook gezonder leven? Dan is het goed om te weten dat je zorgverzekering verschillende behandelingen en programma’s vergoedt.

Leefstijlprogramma's

Voel je je niet fit en wil je gezonder gaan leven? Kijk dan naar de mogelijkheden van een leefstijlprogramma. Je krijgt dan hulp van een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut. Een leefstijlprogramma duurt twee jaar en bestaat uit een basisprogramma en een onderhoudsfase. De kosten voor een leefstijlprogramma worden vergoed door je zorgverzekeraar als je voldoet aan de voorwaarden:

  • je hebt een BMI van 25 of hoger en last van een van deze problemen:
    • een verhoogde kans op hart- en vaatziekten een verhoogde kans op diabetes diabetes artrose slaapapneu
  • een verhoogde kans op hart- en vaatziekten
  • een verhoogde kans op diabetes
  • diabetes
  • artrose
  • slaapapneu
  • je hebt een BMI van 30 of hoger

Voldoe je niet aan de voorwaarden maar wil je wel graag deelnemen aan een leefstijlprogramma? Met een aanvullende zorgverzekering kun je een vergoeding krijgen voor (een deel van) de kosten.

Let op je voeding met hulp van een diëtist

Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij je totale gezondheid. Maar een gezonde eetstijl aanleren is niet voor iedereen even eenvoudig. Een diëtist helpt je opweg naar een betere levenstijl. Een diëtist analyseert je voedings- en bewegingsgewoonten. Vervolgens krijg je een gericht advies en persoonlijke begeleiding.

De basisverzekering vergoedt 3 uur dieetadvies per jaar. Dit betekent dat je vier tot zes consulten bij een diëtist vergoed krijgt. Voor deze zorg betaal je wel het eigen risico. Is 3 uur dieetadvies niet voldoende? Dan kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Met deze aanvullende verzekering krijg je extra kosten vergoed.

Stoppen-met-roken programma

Wil je stoppen met roken? Neem dan deel aan een stoppen-met-roken programma. Het blijkt namelijk dat een programma volgen veel succesvoller is dan zelf een poging wagen. Er bestaan verschillende soorten stoppen-met-roken-programma’s, zowel individueel als in groepsverband. Vanuit de basisverzekering kan je één stoppen-met-roken-programma per jaar volgen. Je hoeft dan ook geen eigen risico te betalen. Gebruik je tijdens het programma ook voorgeschreven medicijnen of bijvoorbeeld nicotinepleisters? Dan krijg je de kosten hiervoor ook vergoed door je zorgverzekeraar.

Beeld: iStock