Oh my: dit gebeurt er in je maag als je instant noedels eet

Een gewaarschuwd mens telt voor twee...

woman hand holding cup of spicy noodles, a woman eating noodle

Het is zo klaar, goedkoop én lekker. We hebben het over instant noedels waar je alleen wat kruiden – die je er overigens al bij krijgt – en heet water aan toevoegt. Dat het niet bepaald voedzaam is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar dat het zó ongezond is, daar schrikken we van!

Chemisch goedje

Dr. Braden Kuo van het General Hospital in Massachusetts wist met een minuscule camera aan te tonen wat deze instant maaltijd vol E-nummers doet met je maag; die heeft het zwaar te verduren. Een van de grootste boosdoeners is TBHQ, een conserveringsmiddel dat ervoor zorgt dat je de noedels eindeloos in de kast kunt laten liggen. Het chemische goedje is lastig verteerbaar en de voedingswaarde is nul.

Beeldmateriaal

Deze beelden zijn een samenvatting van 32 uur beeldmateriaal, die aantoont wat je maag allemaal moet doen om deze 'snelle' hap te verteren. Ter vergelijking zijn er ook beelden gemaakt van een maag die verse noedels moet verwerken. “De opvallendste uitkomst is dat instant noedels na een uur of twee nauwelijks zijn afgebroken, in tegenstelling tot verse noedels”, aldus Kuo. Na twee uur was de verse maaltijd zo goed als verteerd, terwijl de instant variant nog vrijwel intact was.

Afijn, bekijk bovenstaande video maar als je nog durft…

Beeld: iStock