Aii: dít is hoeveel je echt aankomt tijdens de feestdagen

Aha!

Woman watching movie and eating snacks at Christmas

Gezond eten en de feestdagen lijken gewoon niet samen te gaan. Een glaasje bubbels, kerstkransjes en natuurlijk een uitgebreid kerstdiner: het is allemaal te lekker om te laten staan. En dat moet ook kunnen in december als je het ons vraagt! Maarre, hoeveel kilo kom je eigenlijk aan tijdens de feestdagen?

Extra kilo's

Ter voorbereiding op de kerstdagen, zoeken wij al een outfit uit met wat stretch erin. Die pantalons en bodycon-jurkjes zitten immers veel te strak tijdens – en vooral na – de kerstmaaltijden. Hoewel onze buik elk jaar na de feestdagen weer aanvoelt als een opgeblazen ballon, valt het nog wel mee hoeveel kilo’s we aankomen.

Volgens een onderzoek uit 2016, dat gepubliceerd is in de New England Journal of Medicine, stijgt het gewicht van de gemiddelde Amerikaan namelijk met 0,4 procent tijdens Kerstmis en 0,2 procent tijdens Thanksgiving. In totaal komt dat gemiddeld neer op een halve kilo, zo blijkt uit de studie.

Na de feestdagen

De onderzoekers ontdekten dat het grootste deel van deze gewichtstoename niet tijdens de feestdagen plaatsvindt, maar in de tien dagen na kerst. Wellicht komt dit doordat mensen tijdens kerst toch al ongezond hebben gegeten, en dit in de dagen erna vrolijk doorzetten – tot het nieuwe jaar komt met alle gezonde voornemens van dien.

Elk jaar een halve kilo

Hoewel een halve kilo gewichtstoename niet erg veel lijkt – vooral niet als je bedenkt hoeveel lekkers je hebt gegeten tijdens de feestdagen – is dit niet geheel onschuldig. De onderzoekers stellen namelijk dat het erg onwaarschijnlijk is dat je dit extra gewicht weer kwijt zult raken na de feestdagen. Het resultaat? Na de feestdagen van het volgende jaar komt er weer een halve kilo bij, het jaar daarna weer een halve en zo gaat het door. Binnen een paar jaar zal al die feestgewichtstoename zich ophopen. Ai...

In beweging blijven

Wil je voorkomen dat je aankomt, maar wil je wel genieten van al het lekkers tijdens de feestdagen? Dan is het volgens diëtist Milton Stokes erg belangrijk dat je in beweging blijft. “Helaas brengen veel mensen hun winters door met veel meer eten en veel minder bewegen. Als je consistent bent in je trainingsgewoonten, is het niet nodig om je eetpatroon te veranderen”, vertelt hij aan Best Life.

Kortom: geniet van de kerststollen, uitbundige desserts en romige kerstkransjes, maar zorg er wel voor dat je voldoende blijft bewegen. Een gezellige kerstwandeling met de familie dan maar?

Bron: Dingen voor Vrouwen, Best Life, Marie Claire | Beeld: iStock

Fit
  • Young beautiful woman watching a movie in the living room at night during cozy Christmas holidays