Dry January: dit is wat er met je lichaam gebeurt als je een maand geen alcohol drinkt

Deze vijf veranderingen ondergaat je lichaam.

Heb jij besloten het nieuwe jaar fris, fruitig en zonder alcohol in te luiden? Dan wil je vast weten welke vijf veranderingen je lichaam ondergaat als je een maand lang geen alcohol drinkt.

Dry January

In de drukke decembermaand eten we ons niet alleen bommetje vol, ook de alcoholische versnaperingen gaan er goed in. Ben jij er na de jaarwisseling even helemaal klaar mee en ga jij de challenge van Dry January aan? Dan is de kans groot dat je deze grote veranderingen aan je lichaam zult merken in het nieuwe jaar.

1. Afvallen

Na de feestelijke decembermaand wil je misschien weer wat gezonder gaan eten. Want naast alle lekkernijen die je naar binnen hebt gewerkt, draagt alcohol ook bij aan de nodige aantal extra calorieën. Verban je een maand lang alcohol uit je leven, dan ga je dit zeker merken wanneer je op de weegschaal staat.

2. Lever terug laten groeien

We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat het drinken van alcohol negatieve gevolgen heeft voor je lever. Met name na de decembermaand waar het ene wijntje, biertje of proseccootje na de ander wordt gedronken, zou je lever overuren draaien. Bij overmatig alcoholgebruik, dan praten we over vier tot zes glazen per dag, is de kans op leverfibrose waarbij je lever verschrompeld zeer hoog. Maar wist je dat je je lever terug kunt laten groeien? Door je orgaan een maandje rust te geven zou het al mogelijk zijn om tot wel zeventig procent van je lever terug te laten groeien.

3. Betere nachtrust

Het kost je organen, en met name de lever, veel moeite om alcohol in het lichaam af te breken. Ook wanneer je ’s nachts ligt te slapen is je lichaam hard aan het werk om de alcohol weg te werken. Door de slechte nachtrust sta je de volgende dag op met een flinke kater. Laat je de alcohol een maandje staan, dan zul je waarschijnlijk merken dat je je uitgeruster en fitter voelt.

4. Versterken van je immuunsysteem

Je hebt witte bloedcellen in je bloed nodig om virussen en bacteriën tegen te gaan. Alcohol zorgt ervoor dat er een lagere waarde aan witte bloedcellen in je bloed terecht komt. Eén en één is twee: je immuunsysteem verzwakt wanneer je alcohol drinkt. In de koude maand januari ligt een griepje al snel op de loer. Door geen alcohol te drinken verklein je de kans dat jij in deze maand loopt te snotteren.

5. Zuivere huid

Tenslotte doet alcohol niet veel goeds voor je huid. Laat de alcohol eens een maand lang staan en je zult merken dat je huid minder snel uitdroogt en je lichaam minder hormonen produceert die helpen met het absorberen van water. Zeg maar hallo tegen een stralend perzikhuidje!

Bron: Tipsenweetjes | Beeld: SATC