Marieke Elsinga openhartig over ontzwangeren: 'Zelfs staan doet zeer'

16e RadioRing Gala (2022)

Marieke Elsinga is al ruim anderhalve maand moeder van haar zoon Jip en zit nog altijd op een blauwe wolk. Althans... deels. Want waar niemand het op social media ooit over heeft, besluit zij wel te bespreken: ontzwangeren en de soms heftige kwaaltjes die daarbij komen kijken.

Geboorte

Op 9 november is Jip geboren. De kersverse ouders lieten op Instagram weten dolgelukkig te zijn met het kleine mannetje. “Hij is er! Onze zoon: Jip 💙 Zijn tweede naam is Einte, naar mijn vader. Sinds 9 november 6.11 uur kunnen Sander en ik niet stoppen met naar hem kijken, met ‘m knuffelen en aan hem ruiken”, luidde de caption.

En hoewel Marieke sinds de geboorte van Jip regelmatig lieve kiekjes van hem deelt, heeft ze nu een iets minder leuke – en verlate – zwangerschapsupdate. “‘Jeuk is erger dan pijn’, hoor je men wel eens zeggen. Leek mij altijd een beetje onzin. Nou, daar ben ik van teruggekomen”, begint Marieke haar post.

Zwangerschapsjeuk

“In mijn zwangerschap ontdekte ik één jeukend plekje op mijn linkerbeen. Het groeide uit tot meerdere plekken op beide benen, werd bestempeld als zwangerschapsjeuk en zou na de bevalling wel verdwijnen. Voorgeschreven zalfjes en crèmes hielpen maar matig en in de eerste week na Jip z’n geboorte trok het niet weg maar werd het alleen maar erger. Eczeem zou het zijn. Maar de behandeling sloeg niet aan”, legt ze uit.

Acht weken na de bevalling, is Marieke nog steeds niet van deze nare jeuk af. “Inmiddels doet staan zeer, ga ik soms gek van de jeuk onder een koude douche en neemt m’n vriend me dansend mee door de woonkamer om me af te leiden (Hollandse hits zijn favoriet!)”, vervolgt de presentatrice. “Vanmiddag heb ik een afspraak bij een heel erg goede dermatoloog. Ik heb de nachtjes afgeteld. Vandaag hoop ik op de juíste diagnose en dus ook de juíste aanpak. Ik kom er heus vanaf.”

Ontzwangeren

Marieke vindt het belangrijk om dit te delen omdat ze ook de mindere kant van haar kraamtijd wil delen. “Je ziet hier alleen de vrolijkheid, de blije koppies, misschien het terugverende lijf, maar ontzwangeren is soms een f*cking zwaar proces.” Ze hoopt andere moeders hiermee een hart onder de riem te steken.

Bron: Grazia | Beeld: BrunoPress, Instagram