Dit worden de grootste workout trends van 2023

Experts vertellen.

Girl waiting to start the new year 2023.Planning,opportunity, challenge and business strategy.Goals, plans and visions  for the next year 2023. New professional achievements in the new years 2023.

Nieuw jaar, nieuwe kans om fit en gezond te zijn. Ieder jaar duiken er weer nieuwe workouts op, of maken oude klassiekers een comeback. Dit jaar lijkt het allemaal te draaien om meer in balans zijn met je lichaam en geest. Experts vertellen wat de grootste workout trends van 2023 zullen zijn.

1. Virtual Reality workout

Jezelf naar een sportschool slepen is zó 2023. Dat is natuurlijk niet waar, maar virtual reality (VR) workouts zijn wel in opkomst. De high tech headsets die je ervoor nodig hebt om van je woonkamer een sportomgeving te maken, worden steeds betaalbaarder, waardoor meer mensen het een kans geven. Ook worden er steeds meer apps gelanceerd die van sporten een spelletje maken, zoals bergen beklimmen in The Climb app of muzieknoten raken in Beat Saber. Ga jij het proberen?

2. Mobiliteitstraining

Naast cardio workouts, streching workouts en low-impact workouts, zullen steeds meer mensen dit jaar ook mobiliteitstraining toevoegen aan hun routine. Met mobiliteitstraining kun je het bewegingsbereik van een gewricht verbeteren en je gewrichten gezonder maken. En dat is altijd een goed idee.

3. Workout voor je houding

Steeds meer mensen ervaren de nadelige effecten van een slechte houding. Denk aan een stijve nek van constant naar een scherm staren, schouders die naar voren hangen of een bolling in de rug. Oefeningen om de houding te verbeteren worden daarom steeds populairder, want het kan veel ellende voorkomen. Vooral oefeningen die je ruggengraat en heupen sterker maken zul je veel gaan tegenkomen en misschien zelf ook wel uitproberen.

4. Primal Movement

Een andere workout die volgens kenners groot wordt in 2023, zijn primal movements. Oftewel: de belangrijkste bewegingen. Het refereert naar de bewegingen die mensen al honderden jaren - als het er niet duizenden zijn - van nature doen, zoals kruipen, uitvallen, reiken, duwen en nog meer. Vergeet daarom de ingewikkelde oefeningen die niks te maken hebben met hoe je lichaam zich hoort te bewegen en train je lichaam om de bewegingen uit te voeren die nodig zijn voor het dagelijks leven. Je zult er geen spijt van krijgen.

5. Staande buikspieroefeningen

Laat je yoga matje maar opgerold in de hoek staan, want de laatste trend op het gebied van buikspieren doe je gewoon staand op je voeten. Deze manier van je buikspieren trainen wordt steeds groter en wij snappen wel waarom. Rechtop aan je core werken brengt andere voordelen met zich mee dan de traditionele sit-ups en crunches. Het is bijvoorbeeld beter voor je houding, spreekt meer spiergroepen aan (denk aan je bilspieren, onderrugspieren en zelfs je bovenlichaamspieren) en het voorkomt bepaalde blessures. Probeer het maar eens uit.

6. Sporten voor je mentale gezondheid

Waar sporten eerder nog gedaan werd om er goed uit te zien en fysiek lekker in je vel te zitten, wordt het voor steeds meer mensen een manier om aan hun mental health te werken. Het is bewezen dat lichaamsbeweging stress vermindert, helpt bij depressie en angst, de slaap verbetert en zelfs de hersenfunctie verbetert. Los daarvan zul je zien dat mensen sporten in 2023 gaan zien als een manier om te connecten met anderen, te genieten van tijd alleen, aan persoonlijke doelen te werken en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Bron: Shape | Beeld: iStock