Hoor jij weleens een random piep in je oor? Dit betekent het

Uit het niets hoor je een hoge piep in je oor. Herkenbaar?

Close up of human head with female ear

Grote kans dat je er ook weleens last van hebt: uit het niets hoor je een hoge piep in je oor. Zo random als het er opeens is, zo snel trekt het ook weer weg. Wat is die piep en wat betekent het?

Oeps, foutje

Eigenlijk is het niets meer dan een fout van je lichaam. Een beknopte uitleg: in je oor zitten twee soorten haarcellen die geluidsgolven omzetten in een elektrisch signaal voor je hersenen. Eén van die type haarcellen genereert trillingen, zodat zacht geluid versterkt wordt en jij het kunt horen. Soms ontstaat er een kleine error en trillen de haarcellen terwijl er helemaal geen geluid is. Je hoort dan een geluid dat er niet is, namelijk de piep. Zodra je lichaam door heeft dat er een foutje is gemaakt, verdwijnt de piep weer.

Niet altijd onschuldig

Maar, let op. Het piepje is niet altijd onschuldig. Bij sommige mensen houdt het hoge geluid langer aan. Soms dagenlang of het gaat helemaal niet meer weg. Soms hoor je ook gebrom, gezoem of een ruis in plaats van de bekende piep. Dat is een teken dat de haarcellen blijvend beschadigd zijn. Dit heet Tinnitus.

Tinnitus kan door verschillende dingen ontstaan. Stress, slaaptekort, een oorprop of slechte weerstand kunnen de boosdoeners zijn. Maar ook je bloeddruk, bepaalde medicijnen of een vernauwd bloedvat. Meestal komt het echter door hard geluid. Denk aan een concert, festival of gewoon hard muziek luisteren door je koptelefoon. Je hebt dan haarcellen beschadigd.

Onherstelbaar beschadigd

Heb je Tinnitus en hoor de dus lang of constant een piep, dan kan dat je leven flink beïnvloeden. Het slechte nieuws is dat er ook geen oplossing voor is: beschadigde haarcellen zijn onherstelbaar beschadigd. De behandeling bestaat daarom vooral uit symptoombestrijding en ermee leren leven.

Heb je af en toe een piep, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Houdt het lang aan nadat je bijvoorbeeld hard muziek hebt geluisterd, maar verdwijnt het daarna? Zie het als een teken dat je beter voor je gehoor moet zorgen. Want je wil niet nog meer haarcellen beschadigen. Gaat de piep helemaal niet meer weg, ga dan naar de huisarts. En in the meanwhile: bescherm je gehoor tegen harde geluiden. Cliché maar waar: je hebt maar één gehoor...

Bron: klinkgoed-gehoorbescherming.nl, | Beeld: iStock