Bewezen: mensen die altijd te laat komen zijn gelukkiger en leven langer

Don't shoot the messenger.

Woman looking her watch stand up

Ben je standaard een kwartier te laat voor een afspraak? Of heb je een vriend(in) die tot jouw grote frustratie nooit op tijd kan komen? Dat is niet altijd een slechte eigenschap. Uit onderzoek is gebleken dat het ook voordelen met zich meebrengt.

Optimistischer en onrealistischer

Mensen die vaak te laat zijn, zijn volgens de site Southern Living over het algemeen optimistischer en onrealistischer. Vaak zijn deze mensen in de overonderstelling dat ze voor een afspraak nog alle tijd hebben om van alles te doen én op tijd ergens kunnen zijn. Zo gaan ze bijvoorbeeld eerst nog uitgebreid douchen, klaarmaken, de afwas doen en nog even die ene aflevering van hun favoriete serie op Netflix kijken. Voor de mensen die altijd moeten wachten op personen die nooit op tijd zijn kan het erg frustrerend zijn. En voor de mensen zelf te laat komen? Die houden er meer voordelen uit dan je zou verwachten!

Langer en productiever leven

Recentelijk onderzoek van Harvard toont aan dat de eigenschappen die ervoor zorgen dat mensen nooit ergens op tijd komen, er ook voor kunnen zorgen dat ze langer én productiever leven. Mensen die herhaaldelijk te laat komen geloven zelf oprecht dat ze een onhaalbaar tijdschema aan kunnen houden. De onderzoekers van de Harvard Medical School leggen uit: “Onderzoek wijst uit dat optimistische vooruitzichten in een vroeg stadium van het leven een betere gezondheid en een lager sterftecijfer kunnen voorspellen tijdens een follow-upperiode van 15 tot 40 jaar.”

Onderzoekstest

Laattijdigheid is voor sommige mensen moeilijk te begrijpen, echter is het belangrijk om te weten dat mensen die te laat komen een heel ander gevoel voor tijd hebben dan jij. Wetenschappers legde één minuut op de klok en vroeg twee groepen achteraf te raden hoeveel tijd verstreken was. In de ene groep (type A) zaten mensen die ambitieus en assertief zijn. In de andere groep (type B) zaten juist ontspannen en creatieve mensen. Wat bleek? Type A personen vermoedden dat er gemiddeld 58 seconden waren verstreken, terwijl type B mensen dachten dat er gemiddeld 77 seconden waren verstreken. Hoewel dat 19e verschil klein lijkt, kan dat in waarneming al snel oplopen waardoor seconden vele minuten kunnen worden.

Ben je de volgende keer weer eens veel te laat op een afspraak? Houd dan in je achterhoofd dat je een stuk gelukkiger, gezonder en productiever bent!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock