Bewezen: deze app is het slechtst voor je nachtrust

Guilty?

Young woman using her cellphone while lying in bed at night

Van Instagram tot Facebook en van YouTube tot TikTok, de kans is groot dat je al deze sociale media op je telefoon hebt staan. En ook dat er je 's avonds in bed nog lekker doorheen ligt te scrollen. Maar welke is nou het slechtst voor je nachtrust?

Geen TikTok meer

Hoewel het absoluut niet bevordelijk is voor je nachtrust om vlak daarvoor nog naar een schermpje te staren, maken we ons er allemaal (weleens) schuldig aan. Als dat bij jou ook het geval is, zorg er dan vanaf nu voor dat je in ieder geval niet door TikTok gaat scrollen. Deze app zou namelijk het slechtst zijn voor je slaap.

Revenge Bedtime Procrastination

Het wetenschappelijke slaap-platform Sleep Junkie heeft onder meer dan 2000 mensen onderzoek gedaan naar de invloed van apps op je nachtrust. Maar liefst 78% van de deelnemers gaf toe dat ze last hebben van Revenge Bedtime Procrastination, ook wel bekend als "opblijfwaak". Dit houdt in dat je 's nachts nog van alles gaat doen om tijd in te halen, omdat je overdag druk bezig was met andere dingen. Daarom gebruiken mensen hun smartphone tot het moment dat ze hun ogen sluiten.

REM slaap

Een tweede studie laat zien dat TikTok de kwaliteit van je slaap het meest aantast. Deelnemers lieten weten dat het tot wel één uur en zeven minuten duurt tot ze in slaap vallen na het gebruik van de app. Ook brengen ze tijdens hun slaapcyclus maar de helft van de aanbevolen tijd voor een gezonde volwassenen door in de REM fase - de belangrijkste fase van de slaap waarin indrukken van de dag worden verwerkt. Dat is dus niet best.

Blauw licht

Na TikTok volgt Instagram als slechtste app om te gebruiken voor het slapengaan en daarna Snapchat, Twitter en Facebook. Experts vermoeden dat apps een negatieve impact op je slaap hebben door het blauwe licht van je telefoonscherm. Dit zou je alert maken, terwijl je juist lekker slaperig wilt worden. Conclusie: gewoon geen telefoon meer voor het slapengaan!

Bron: Metro UK | Beeld: iStock