Dit effect hebben hormonen (en het stoppen met de pil) op je huid en haar

Een expert legt uit hoe het zit.

Young beauty woman checking her skin at mirror in the morning

De anticonceptiepil is een fijne manier om controle te hebben over je menstruatie, maar het heeft ook een keerzijde: de hormonen. Wat je misschien al wist is dat hormonen je lichaam op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. Maar wist je ook dat het stoppen met de pil veel met je huid en haar kan doen?

Stoppen met de anticonceptiepil

Het kan gebeuren dat je huidproblemen of haaruitval ervaart wanneer je stopt met de pil, maar dat wil niet zeggen dat je gegarandeerd met een van deze problemen te maken krijgt. Het verschilt namelijk enorm per persoon. “Het is ingewikkeld omdat er vele soorten hormonale anticonceptie zijn, die verschillende soorten en niveaus van hormonen bevatten. En zelfs dezelfde formulering kan verschillend zijn voor mensen”, vertelt dermatoloog Hadley King aan Mind Body Green.

Waarom je last kunt krijgen van acne

Bepaalde soorten van anticonceptie (met hormonen) kunnen hormonale acne verbeteren als je ze gebruikt. “Vaak bevatten deze anticonceptiemiddelen oestrogeen en progestageen. Deze twee hormonen zijn vaak nuttig om hormonale acne te bestrijden”, legt King uit. Als je een genetische aanleg hebt voor acne, kan elke toename van de talgproductie leiden tot puistjes. Zo vermindert oestrogeen de talgproductie, terwijl testosteron de talgproductie juist verhoogt.

Als je stopt met deze vormen van anticonceptie, is de hormonale acne die je ervaart gewoon je huid die reageert op het gebrek aan oestrogeen van de anticonceptie en de opleving van testosteron. “Als je stopt met de pil, verlies je het voordeel dat ze hadden tegen acne, waardoor je acne kan verergeren. Bovendien gaan je hormoonspiegels na het stoppen met de anticonceptiepil een aantal maanden door een aanpassingsfase, waardoor acne juist in die periode veel kan komen opspelen.”

Waarom je last kunt krijgen van haaruitval

Wist je dat haaruitval een veel voorkomende zorg is voor veel vrouwen? Het is een lastig onderwerp, want er zijn verschillenden soorten haaruitval die allemaal door verschillende factoren worden beïnvloed. En een zo’n factor is de anticonceptiepil. “Abrupte hormonale veranderingen, zoals na een bevalling of na het stoppen met de pil, kan lichamelijke stress veroorzaken. Deze vorm van stress kan er uiteindelijk voor zorgen dat je last krijgt van haaruitval”, aldus King.

Maar het goede nieuws is dat deze vorm van haaruitval tijdelijk is. “Haren bevinden zich meestal in alle verschillende fasen van de haarcyclus, maar na deze stress wordt een groter percentage haren dan normaal samengevoegd. Dus wanneer het tijd is om uit te vallen, vallen er meer haren dan normaal uit.” Wanneer dit meestal gebeurt? “Ongeveer twee tot vier maanden na de stress. Het goede nieuws is dat deze vorm van haaruitval omkeerbaar is, wat betekent dat het wel weer terug groeit!”

Bron: Mind Body Green, Marie Claire | Beeld: iStock