Mascha Feoktistova: 'Een tweede kindje gaat niet automatisch'

"Het is extra pijnlijk als mensen wéér vragen: wanneer komt er nu eens een tweede?"

Of ze een tweede kind zou willen. Die vraag krijgt Mascha Feoktistova regelmatig voor de kiezen. In haar column voor Grazia schrijft ze over het soms pijnlijke onderwerp voor vrouwen.

Bespreekbaar maken

Mascha is een open boek. Ze heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zwanger worden voor haar niet vanzelfsprekend was. Na lang proberen mocht ze dan toch moeder worden van een prachtige dochter, maar dat is niet voor alle vrouwen met een kinderwens het geval. En juist daarom vindt ze het zo'n belangrijk onderwerp om aan de kaak te stellen.

Tweede kind

"Al sinds onze dochter Mila twee weken oud was, krijg ik de vraag: wanneer komt de tweede? Mensen gaan ervan uit dat je sowieso een tweede kind wilt, en dat je daar maar snel aan moet beginnen. Maar niet iedereen wil een tweede, heeft de behoefte om het zo snel te doen en soms lukt het überhaupt niet eens. Ik denk dat het goed is om het hier eens over te hebben, want voor veel vrouwen is het een lastige vraag om te krijgen", schrijft ze.

Moeilijk

Zelf krijgt ze de vraag nu haar dochter tweeënhalf is steeds vaker. De vlogger heeft altijd eerlijk gezegd dat zij en haar man Gregor een broertje of zusje voor Mila willen, maar er zat geen haast achter. Nu de tijd rijp is, gaat het weer moeilijk. "Sinds driekwart jaar zijn we wel aan het proberen voor een tweede, en dat gaat dus niet automatisch. Ik denk dat het meespeelt dat ik PCOS heb – een hormonale afwijking waarbij de eisprong vaak uitblijft – daardoor lukte het de eerste keer ook minder makkelijk om zwanger te worden."

Pijnlijke vraag

Het koppel kijkt nu welke vervolgstappen ze kunnen nemen, zoals ivf of andere trajecten. "Ik denk dat het goed is om daar open over te zijn, omdat het dus niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is dat je zomaar zwanger raakt. En dan is het extra pijnlijk als mensen wéér vragen: wanneer komt er nu eens een tweede?"

Morgen lees je de hele column in de nieuwe Grazia.

Bron: Grazia | Beeld: NL Beeld