Tabitha: 'Ik weet vrijwel zeker dat ik een postnatale depressie heb gehad'

"Ik ben tijdens mijn tweede zwangerschap in therapie gegaan om dingen te verwerken"

Zangeres Tabitha beviel in maart 2021 van haar eerste dochter en in oktober 2022 van haar tweede dochter. Voor haar gevoel is ze twee jaar zwanger geweest en is het moederschap een roller coaster. In de nieuwe Grazia vertelt ze erover.

Postnatale depressie

Het moederschap is niet altijd een roze wolk. En Tabitha, die graag over alles eerlijk is, is de eerste om dat toe te geven. "Ik heb net de mooiste kraamtijd achter de rug, terwijl het bij mijn eerste dochter heel pittig was. Terugkijkend weet ik vrijwel zeker dat ik een postnatale depressie heb gehad", onthult ze. "Dat donkere gevoel ebde pas na een half jaar een beetje weg, toen ik stopte met borstvoeding."

De twee bevallingen waren ook een wereld van verschil. "Ik had de eerste keer een medisch ingeleide ziekenhuisbevalling, terwijl ik de tweede keer thuis ben bevallen, in alle rust en zonder hulpmiddelen." Daar heeft ze wel wat hulp bij gehad. "Ik ben tijdens mijn tweede zwangerschap in therapie gegaan om dingen te verwerken van de eerste keer."

Verwachtingen

En dan heb je ook nog de druk die bij het moederschap komt kijken om alles perfect te doen. "Er zijn zoveel regels, meningen en oordelen. We verwachten heel veel van onszelf, omdat dit indirect ook van ons verwacht wordt. Het perfecte plaatje van de working mom. De perfecte boterham en hartvormige komkommers die in een trommel moeten zitten. En: je moet wel je haar gedaan hebben als je je kind naar school brengt, want anders sta je verlept op het schoolplein", legt Tabitha uit. "In de kern is het moederschap helemaal niet zo moeilijk. Het zware zit in die verwachtingen, die ik van mezelf heb of waarin ik me laat beïnvloeden door de buitenwereld of plaatjes die ik zie." Maar ze weet ook dat ze het uiteindelijk zelf in de hand heeft. "Ik vind echter steeds meer rust en leer om minder streng voor mezelf te zijn."

Grote spiegel

Ondanks de moeilijke moment, is het moederschap ook het mooiste wat de zangeres is overkomen. "Mijn twee meisje zijn in alles een grote spiegel; er zijn zoveel lessen die ik nooit had kunnen leren toen ik nog geen moeder was. De grootste is in het nu leven en kijken naar wat ik vandaag nodig heb, niet gisteren of volgende week. Maar ook: nog meer van mezelf leren houden en nog veel kwetsbaarder durven zijn dan ik al was."

Bron: Grazia | Beeld: NL Beeld