Of je nu een beginnende hardloper bent of een fanatieke renner: in sommige valkuilen rent... eh, trapt iedereen weleens. Zo wordt trainen leuker, efficiënter én makkelijker.
Gear up
De juiste hardloopkleding mag natuurlijk niet ontbreken, want daarmee loop je lekkerder en makkelijker. Maar waar let je dan op? Want het aanbod is gigantisch.
Do: KIES DE JUISTE STOF
Check als eerste de stof. Ga voor materialen als lycra, polyester, coolmax of nylon. Deze stoffen zijn licht, voeren vocht snel af en zijn ‘ademend’. Zo blijf je tijdens het hardlopen lekker warm en droog, omdat het zweet wordt weggevoerd van je huid. Fijn, want niets zo vervelend als een shirt of jack dat aan je lijf blijft plakken. Da’s niet alleen irritant, maar in zo’n natte outfit koelt je lichaam uiteindelijk ook snel af. Laat katoenen stoffen dus liggen en check altijd het materialenlabel.
Don’t: HARDLOPEN IN EEN LOSSE JOGGINGBROEK
Zeker beginnende hardlopers kiezen nog weleens voor losse kleding als een joggingbroek en twijfelen of ze nu zo’n strakke legging moeten aantrekken. Laat die joggingbroek toch liever liggen. Je loopt namelijk een stuk lekkerder in een tight. Die zijn licht, sneldrogend, ondersteunend (extra fijn voor je spieren) en zacht en elastisch, zodat je makkelijk kunt bewegen. Een wijdere (jogging)broek is vaak zwaarder van stof, niet ademend (lees: gaat plakken aan je benen waardoor je ook schuurplekken kunt krijgen) en doordat de broek niet strak zit, gaat-ie wapperen in de wind wat het lopen zwaarder maakt.
TIP: kies zeker in de winter voor een dikkere tight. De spieren in je benen doen immers bijna al het werk. Worden je beenspieren koud, dan verkrampen ze en wordt het lopen steeds zwaarder en krijg je eerder een blessure. Slim dus om ze lekker warm te houden.
Do: GA VOOR LAAGJES
Een van de grootste dilemma’s: wat trek je aan? Waarschijnlijk ben je geneigd je warm aan te kleden. Laat die dikkere jas en/of trui toch liever in de kast liggen, want zodra je daarmee gaat hardlopen, druppelt het zweet na vijf minuten al langs je voorhoofd. Kies eerder voor laagjes, die isoleren het beste tegen de kou. Begin met een strakke baselayer. Dit shirt zorgt dat je je lichaamswarmte vasthoudt en is vochtafvoerend. Daar overheen kun je een longsleeve aantrekken of een wind- en/of regendicht jack – afhankelijk van de temperatuur. Kies voor je benen een tight. Hoe kouder, hoe dikker die mag zijn. Is het juist wat warmer – denk zo boven de tien à vijftien graden? Dan kun je ook prima met een driekwart of korte broek gaan lopen.
TIP: bedenk, tijdens het hardlopen wordt jouw gevoelstemperatuur circa 10 graden warmer. Dus is het buiten 5 graden? Dan voelt het tijdens het hardlopen al snel als 15 graden.
Don’t: ONLINE SCHOENEN KOPEN
Goede hardloopschoenen zijn onmisbaar. Ze verminderen de impact van hardlopen op je gewrichten en beschermen je voeten. En ze moeten direct comfortabel zitten als je ze aantrekt. Bestel ze dus niet zomaar online, want hardloopschoenen moet je passen. Laat je adviseren in een hardloopwinkel. Zij kunnen je looppatroon analyseren en kijken of een normale schoen iets voor jou is, of dat je lichte ondersteuning nodig hebt. Test de schoen daarna ook altijd en ga een stukje hardlopen (op de loopband) voordat je echt de knoop doorhakt.
TIP: het is goed om hardloopschoenen na ongeveer een halfjaar of na circa zeshonderd kilometer te vervangen. Dan wordt de demping in de hardloopschoen – die ontstaat door schuim in de middenzool – minder veerbaar waardoor de kans op blessures oploopt.
Benieuwd wat de do's en don'ts zijn op train- en motivatiegebied? Je leest het in de nieuwste Happy in Shape. Nu in de winkel!
Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock