Waarom je juist blauwe shampoo moet gebruiken bij bruin haar

Een expert legt uit hoe het zit.

Amsterdam is great, but she’s even better

Bruin geverfde lokken van de kapper ziet er altijd mooi uit, tot het gaat vervagen. Nu kun je ervoor kiezen om dit te bestrijden met nog meer bruine verf, maar werkt het volgens een haarexpert ook om blauwe shampoo te gebruiken. En dat heeft een logische verklaring! 

Blauwe shampoo

Hoe mooi en verzorgd je geverfde haar er ook uitziet, je ontkomt er eigenlijk niet aan dat het op een gegeven moment gaat verkleuren of vervagen. Hoewel dit probleem vaker voorkomt bij blondines, kan het ook bij mensen met donkerbruin haar gebeuren. Dit komt doordat geverfd bruin haar sneller kan vervagen dan lichtere tinten, omdat de kleur in het haar wordt gedoneerd en er niet van wordt verwijderd, en de donkere tinten warmer kunnen worden nadat ze vervagen. Je lokken schelen daardoor ook flink van kleur, waardoor het nog meer opvalt.

Kleurenwiel

Maar niet getreurd, want daar is een oplossing voor gevonden. Net als dat paarse shampoos blond haar helder houden, zijn blauwe shampoos speciaal ontworpen om geverfd donkerbruin haar te corrigeren, legt haarstylist Paul Cucinello uit. Paars staat aan de andere kant van geel op het kleurenwiel, wat betekent dat paars werkt om de overdreven gele tinten te neutraliseren. Hetzelfde geldt ook voor blauwe shampoos, want blauw staat tegenover oranje, dus het blauwe pigment in shampoos helpt het haar te neutraliseren.

Haarexpert George Papanikolas legt uit hoe dit zit: "Er zit een hoge concentratie blauwe directe kleurstofmoleculen in deze shampoos die de blauwe kleur vervangen die uitwast of vervaagt naarmate het haar oxideert en het PH-niveau stijgt."

De juiste kleur

Toch is er een addertje onder het gras, want de kleurentheorie werkt alleen als je het voor de juiste kleur gebruikt. Blauwe shampoo op blond haar kan het bijvoorbeeld te ashy maken. Tip van de expert: Als je oranje tinten in je donkerbruine haar ziet, gebruik dan elke dag blauwe shampoo tot je weer de gewenste kleur hebt. Gebruik voor het onderhoud een keer per week een blauwe shampoo. Wij gaan dit meteen testen!

Bron: Woman & Health | Beeld: iStock