Oeps: zo hoor je sushi eigenlijk te eten

Vanaf nu doe je het goed!

Woman eating sushi rolls

Sushi wordt al decennialang in Japan gegeten, maar is ook in de rest van de wereld een grote hit. Al is de kans groot dat je het heel anders eet dan eigenlijk de bedoeling is. Ben jij regelmatig in een sushi-restaurant te vinden? Deze dingen moet je over de Japanse rijstrolletjes weten.

1. Eet de vis in een bepaalde volgorde

Door de vis van licht naar zwaar te eten, heb je volgens Froot de beste smaakervaring. Op die manier overmeesteren de zware smaken de lichte smaken niet, en geniet jij evenveel van ieder stukje sushi. Volgens Froot is dit de volgorde: witte vis - zilvere vis - rode vis - zalm - vette vis - sushi met ei.

2. Gebruik je sojasaus op de juiste manier

Doop jij je sushi altijd met de rijst-kant in de sojasaus (en dan ook extra lang zodat je het doorweekt van de sojasaus op kunt peuzelen)? Fout! Dit is absoluut niet de bedoeling volgens de Japanners. Je zou je sushi namelijk met de vis-kant in de sojasaus moeten dopen. En maar een klein dipje, omdat je door teveel sojasaus de smaak van de vis minder goed proeft.

3. Eet tussendoor een stukje gember

De roze plakjes gember liggen er niet voor de sier. Het is de bedoeling om dit soms tussen de sushi's door te eten, zodat je de smaak neutraliseert.

4. Wrijf niet met je eetstokjes tegen elkaar

Volgens de traditionele Japanse eetgewoontes is het onbeschoft om met je eetstokjes langs elkaar te wrijven. Volgens Froot wordt dit opgevat als een manier om de stokjes te beschadigen en aan de chef duidelijk te maken dat zijn servies goedkoop is. Mocht je niet goed met de stokjes overweg kunnen, dan is het een beter idee om de sushi met je handen te eten.

Bron: Froot | Beeld: iStock