Natuurlijk ben je niet van plan om een pot bonen stof te laten happen in je voorraadkast of om een pak melk voor de sier in de koelkast te zetten. Idealiter eet je alles op. Of in ieder geval voor de THT-datum is verstreken. Maar wist je dat je bepaalde voedingsmiddelen prima en veilig kunt eten als die datum al voorbij is?
1. Appelmoes
Appelmoes die al open is, kan al snel vol zitten met groene schimmel. Maar een ongeopende pot is bijzonder lang houdbaar. Volgens onderzoeksprogramma Kassa groen van BNNVARA is appelmoes tot drie jaar na de houdbaarheidsdatum net zo veilig en lekker om te eten.
2. Gedroogde pasta
Als we een gerecht met pasta maken, dan nemen we vaak voor de zekerheid een extra pak mee. Het resultaat: een keukenkastje vol met pasta. Voortaan hoef je deze niet meteen weg te gooien, want gedroogde pasta kan zonder problemen jaren in je voorraadkast liggen. Let er alleen wel op dat het geen vreemde geur of textuur krijgt. Het moge duidelijk zijn: dan moet de pasta toch in de kliko.
3. Harde kazen
Goed nieuws voor kaasliefhebbers: harde kazen zoals Parmezaan kun je prima een tijdje bewaren - al vermoeden we dat de kaasliefhebber 'm al soldaat maakt voor de THT-datum in zicht komt. Het is mogelijk dat er schimmelplekjes ontstaan, maar deze kun je gewoon wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun THT-datum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zat.
4. Chocolade
Als je chocolade goed bewaart (Lees: op een koele, droge plek), dan kun je deze maanden na de houdbaarheidsdatum nog gewoon eten. Het witte laagje dat op de chocolade komt, is geen schimmel, maar gekristalliseerde cacaoboter, en dat is heel normaal. De chocolade smaakt er niet minder om!
5. Pindakaas
Heb je een dichte pot pindakaas in de voorraadkast staan? Ongeopend is die tot een jaar na de THT-datum houdbaar. Eenmaal geopend kun je het drie tot vier maanden in voorraadkast, en zes tot acht maanden in de koelkast bewaren. Let er wel op dat dit bij natuurlijke pindakaas iets korter is. Deze kan je twee maanden buiten de koelkast bewaren en zes maanden in de koelkast.
6. Honing en jam
Honing en jam zijn twee verschillende producten, maar door hun hoge suikergehalte zijn ze heel lang houdbaar. Als de verpakking nog dicht is, dan kun je ze jarenlang bewaren. Voor de jam is het wel belangrijk dat het jam met suiker is.
7. Koekjes, crackers en chips
Heb je een verdwaalde zak koekjes, crackers of chips gevonden? Deze zijn maanden na de houdbaarheidsdatum nog gewoon eetbaar. Dit komt omdat de producten veel zout bevatten. Wel is het mogelijk dat het na verloop van tijd een muffe smaak heeft.
Ná de TGT-datum
Er zijn ook producten die voorzien zijn met de afkorting TGT, oftewel: te gebruiken tot. Zijn er voedingsmiddel die je alsnog kunt eten als deze datum verstreken is? Iain Haysom, hoofddocent voedselveiligheid aan de Bath Spa University raadt aan om dat niet te doen. De kans is dan groter dat er slechte bacteriën in het voedsel zit, waardoor je een voedselvergiftiging kunt oplopen. "Als je bijvoorbeeld verse kip consumeert na de houdbaarheidsdatum, is er een grotere kans op groei van microben en ziekteverwekkers op het product, wat een hoger risico op voedselvergiftiging en andere ziekten betekent", zo legt hij uit aan Metro UK.
Of er uitzonderingen zijn? Ja, die zijn er, maar dat zijn er niet veel. Je zou het alsnog kunnen eten als je iets hebt ingevroren, denk aan ingevroren brood. Ook zou je iets kunnen eten als je het voor de TGT-datum hebt bereid en het maximaal een paar dagen in je koelkast ligt. Is dat niet het geval? Hoe zonde het ook is, je kunt het dan beter weggooien.
Bron: Metro UK, Voedingscentrum, BNNVARA, Foodnetwork, Kookfans | Beeld: iStock