Sporten als je verkouden bent: is het een go of een no?

Alles wat je wilt weten over sporten als je verkouden bent.

Change isn't always easy but it's so necessary

We vinden vaak genoeg excuses om een workout te skippen als we er geen zin in hebben. Het regent, je verdient een rustdag, je sportmaatje kan niet, en zeker als we verkouden zijn lijkt de keuze om niet te gaan trainen snel gemaakt. Maar geven we met die mindset eigenlijk te snel op, of is het echt beter om dan niet te gaan sporten?

Wel of niet sporten?

Of je prima kunt sporten of die workout het beste kunt overslaan, hangt ervan af. Niet alle vormen van een verkoudheid zijn immers hetzelfde, deelt arts sportgeneeskunde Jessalynn Adam met Women's Health. Sporten is natuurlijk goed voor je, maar het hangt er echt vanaf hoe ziek of hoe goed je je voelt. Voel je je goed, dan kan beweging je een endorfineboost geven waardoor je je beter kúnt voelen – het is dus geen garantie.

"Houd in gedachten dat er een balans is tussen je vermogen om aan fysieke activiteiten te doen en het vermogen van je immuunsysteem om een infectie te bestrijden", deelt arts sportgeneeskunde Michael Jonesco. Wanneer we ons ziekig voelen (en een verkoudheid valt daaronder), gaat er veel energie naar het weren van dat virus of de bacteriën. Het is daarom moeilijk om te stellen dat iedereen die verkouden is wel of juist niet kan sporten. Van de volgende zaken moet je op de hoogte zijn om een goede beslissing voor jouw persoonlijke situatie te maken.

Wat gebeurt er met je lichaam als je sport met een verkoudheid?

Houd er rekening mee dat je je niet erg voldaan zult voelen na je workout. Niet omdat je het niet je all hebt gegeven, maar omdat je lichaam op zo'n moment andere prioriteiten heeft dan een goede workout leveren. Wanneer je verkouden bent, gaat je lichaam in een soort overdrive omdat het de bacteriën zo snel mogelijk wil elimineren. Hierdoor kun je je erg vermoeid voelen. Voor je workout betekent dit dat je waarschijnlijk minder kracht en conditie hebt. Neem het jezelf daarom niet kwalijk als je het uur niet vol kunt maken. Luister goed naar je lichaam een neem het jezelf niet kwalijk als je na een kwartier tot de conclusie komt dat het 'm toch niet wordt.

Stimuleert een workout het genezingsproces?

Er zijn zoveel redenen waarom sporten goed voor je is, maar helaas, het betekent niet dat je sneller over je verkoudheid heen bent als je gaat trainen. Sporten boost je immuunsysteem op de lange termijn, maar sporten als je niet helemaal fit bent doet niets extra's. Wel kan het dat je je beter voelt. Dit heeft allemaal te maken met de hormonen die je lichaam aanmaakt wanneer je sport. Maar maak het niet te gek. "Te hard sporten wanneer je grieperig bent, kan het moeilijker voor je lichaam maken om een infectie te bestrijden", vertelt specialist sportgeneeskunde Kenton Fibel. "Het kan dan langer duren om te genezen."

En dan is er ook nog het idee dat je een verkoudheid of ander griepje 'eruit kunt zweten'. Als je gaat sporten wanneer je je niet lekker voelt, zweet je waarschijnlijk meer. Het is ontzettend belangrijk dat je dan veel drinkt, want uitdroging ligt dan op de loer.

Met welke verkoudheidssymptomen kun je sporten?

We vertelden net al dat het erg kan verschillen of je wel of niet met een verkoudheid kunt sporten. Het ligt er maar net aan hoe goed jij je voelt. Besluit je dat je wel graag wat beweging wilt krijgen? Dan wordt aangeraden om de 'nekregel' te volgen. "Als alle symptomen boven je nek zitten, kun je veilig sporten", deelt Adam. "Maar als je symptomen hebt onder de nek, dan kun je beter niet gaan sporten."

Met symptomen boven de nek bedoelt Adam klachten als een loopneus, een zere keel en een verstopte neus. Heb je spierpijn over je hele lichaam? Dan kun je een training beter overslaan.

Welke soort oefeningen kun je doen?

Ga je sporten met een verkoudheid? Dan is dat niet het moment om je grenzen te verleggen. Is het jouw doel om spiermassa op te bouwen door steeds zwaarder te liften? Not today. Ga juist voor gewichten die een stuk lichter zijn dan wat je normaal tilt. Je voelt je immers al wat vermoeider door je verkoudheid en dat moet je accepteren. "Het is geen goed idee om zware gewichten te tillen, maar lichtere gewichten zijn prima", benadrukt Adam. Ook lichte cardio kun je prima doen als je verkouden bent, denk aan rustig joggen, fietsen of de crosstrainer.

Zwaardere trainingen zijn een no-go. Je kunt dus beter niet gaan hardlopen, HIIT doen of zware gewichten tillen.

Bron: Women's Health | Beeld: iStock