Het mag dan heerlijk zijn om overdag even een dutje te doen, maar de realiteit is dat veel mensen hier vaak geen tijd voor hebben. Al pleit onderzoek er nu voor om daar toch eens tijd voor te maken. Een dutje van 30 minuten kan namelijk erg voordelig zijn.
Voordelen van dutje
Zoek je nog een excuus om een dutje te doen - naast de tig redenen die je er al voor kunt bedenken? Dan willen we je graag wijzen op een slaaponderzoek uitgevoerd door de Yong Loo Lin School of Medicine. Hieruit kwam naar voren dat een dutje van 10 minuten al z'n vruchten kan afwerpen. Zo zou deze korte snooze ervoor zorgen dat je humeur verbetert en je slaperigheid vermindert.
Heb je langer de tijd? Laten we zeggen: 30 minuten? Dan kun je nog meer voordelen ervaren. Als je een half uurtje dut, boost je het vermogen van je hersenen om nieuwe informatie op te nemen.
Aan het onderzoek namen 32 jongvolwassenen deel. Op de ene dag werd aan hen gevraagd om een dutje van 10 minuten te doen, op de andere dag 30 minuten en op de andere dag 60 minuten. Vervolgens werd 5, 30, 60 en 240 minuten na het ontwaken getest hoe het ervoor stond met de slaperigheid van de deelnemers en hun cognitieve prestaties. Wat bleek? Alle dutjes - ongeacht de duur ervan – hadden voordelen in vergelijking met helemaal niet dutten.
De beste dutjes
Afhankelijk van wat je wensen zijn voor een dutje, kunnen de onderzoekers je ook enkele tips geven voor de beste slaapduur voor jou. Wil je voorkomen dat je 'sleep inertia' ervaart? Dat is een chic woord voor het bijna gedesoriënteerde gevoel als je ontwaakt van een dutje. Dan kun je het beste tien minuten dutten. Dit fenomeen kun je daarmee voorkomen. Deze zogenoemde sleep inertia veroorzaakte een tijdelijke dip in de prestaties wanneer je net wakker wordt. Maar, zo ondervonden de onderzoekers ook, na dertig minuten is dit duffe gevoel verdwenen.
Dr. Ruth Leong van het Centre for Sleep and Cognition aan de Yong Loo Lin School of Medicine zou graag zien dat we wat vaker een dutje doen. "Veel mensen kennen de voordelen van een dutje doen, maar we ervaren de druk om optimaal gebruik te maken van onze werktijd, waardoor we geen dutje doen."
Voor de studie bogen de onderzoekers zich dan ook over de vraag: is er een tijdsduur voor een dutje dat de balans biedt tussen uitvoerbaarheid en de voordelen van een dutje? "Hoewel hier geen duidelijk 'winnende' tijd uitkwam, lijkt een dutje van 30 minuten het beste te werken wat betreft de uitvoerbaarheid ervan en de voordelen die je daarvan kunt ervaren."
Bron: Metro UK / Beeld: iStock
- Young pretty student woman napping on the sofa in her living room after studying