Bewezen: dít is de goedkoopste supermarkt (en dit de duurste)

De duurste had je nooit verwacht.

Iedereen voelt het: boodschappen doen is tegenwoordig een stuk duurder. Maar welke supermarkt is nou het meest budget-friendly?

De steekproef

Een keer in de zoveel tijd voert het BNNVARA-programma Kassa een steekproef uit om te checken in welke supermarkt je de goedkoopste boodschappen kunt vinden: Het Kassa Boodschappenmandje. Dit mandje wordt gevuld met 27 alledaagse producten zoals sinaasappels, thee, aardappelen en wasmiddel. En nu heeft een supermarkt natuurlijk meerdere aardappelen- en theesoorten in diens assortiment, maar om de prijs zoveel mogelijk te drukken kiest het programma de goedkoopste variant die te vinden is in de desbetreffende supermarkt. Op basis daarvan beoordeelt Kassa in welke supermarkt je de beste deal kunt vinden.

De laatste keer dat het programma deze steekproef uitvoerde is nog niet zo lang geleden, dat was in september 2022. En hoewel de prijzen toen al voelbaar waren gestegen, heeft dat het afgelopen half jaar nog flink doorgezet. De producten in het mandje waren met 13,21 procent gestegen sinds de laatste steekproef.

De prijzen

De oorlog in Oekraïne zorgde voor een prijsstijging, maar ook de energieprijsstijging die de oorlog als gevolg had zorgde hiervoor. De prijsstijging was het afgelopen half jaar het hoogst bij de Jumbo. Hier betaal je nu 16,99% meer voor de producten uit Kassa’s boodschappenmandje. Toch is dit niet de supermarkt waar je nu het duurst uit bent. De Aldi (!) blijkt het duurste boodschappenmandje te hebben. Hier zou je €66,46 moeten afrekenen voor de 27 steekproefproducten. Bij de Jumbo €65,21 en bij de Albert Heijn €64,84.

De goedkoopste supermarkt blijkt de Dirk te zijn. Daar koste de inhoud van het boodschappenmandje €56,46 euro. Gevolgd door Lidl (€61,21) en Plus (€64,12).

Wie profiteert?

We weten dat de prijzen wel omhoog moesten door de oorlog en de energiecrisis, maar er zijn altijd mensen die ervan profiteren. De supermarkten maakten vorig jaar veel winst, maar sinds september 2022 hebben ze volgens Kassa gemiddeld 1 procent ingeleverd op hun winstmarge, aldus econoom en retaildeskundige Laurens Sloot.

Zijn het dan de boeren die winst draaiden? Het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. De prijs die melkveehouders voor hun melk kregen steeg met bijna 50 procent, maar de boeren hebben het momenteel niet makkelijk en het boerenbestaan kent geen garanties. De vraag is maar of ze dit jaar een goed jaar zullen hebben.

Uiteindelijk is de grootste verdiener de overheid. Ongemerkt haalde de overheid 5,2 miljard euro meer dan begroot binnen door de extra opbrengsten van btw en gas.

Bron: Marie Claire | Beeld: Tara Clark on Unsplash