Science says: met mate drinken heeft géén gezondheidsvoordelen

Ook dat ene rode wijntje doet helaas weinig goed - al hoorde je in het verleden weleens andere geluiden.

Als je met regelmaat door je Facebooktijdlijn scrolt ben je ze vast weleens tegengekomen: van die berichten die beweren dat alcohol gezondheidsvoordelen heeft. Een bescheiden glas rode wijn zou goed voor je hart zijn en een glas gin-tonic zou tegen hooikoorts helpen. Maar helaas, nieuw onderzoek suggereert dat het flauwekul is.

Tegenstrijdige onderzoeken

Gevalletje don't shoot the messenger, maar uit onderzoek blijkt nu dat bescheiden alcoholconsumptie geen gezondheidsvoordelen heeft. En dat terwijl we de afgelopen jaren regelmatig over onderzoeken onder onze neus geschoven kregen die het tegenovergestelde beweerden. Zo haalden wij in 2016 nog het onderzoek van de universiteit van Alberta aan, dat beweerde dat een glas wijn gelijk stond aan een uur sporten. Of die van Washington State University; de onderzoekers aan deze universiteit stelden dat een glas rode wijn kan helpen bij afvallen, omdat het je hongergevoel kan onderdrukken. Volgens recent onderzoek gepubliceerd op het platform JAMA network is het echter niet waar.

Geen gezondheidsvoordelen

Tot nu toe stelden onderzoeken dus dat met mate drinken gezondheidsvoordelen kan hebben. Het nieuwe onderzoek beweert echter dat dit niet waar is. Om tot deze conclusie te komen, analyseerden de onderzoekers 100 studies waaraan in totaal meer dan 5 miljoen volwassenen deelnamen. Van wat oudere tot recentere studies. De onderzoekers corrigeerden beperkingen uit de oudere onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat zelfs matige alcoholconsumptie voor problemen kan zorgen.

Blijkbaar trokken de onderzoekers van eerdere studies de verkeerde conclusie. Onderzoekers bakenden hun criteria voor testpersonen niet goed af. Zo hielden zij geen rekening met de andere gezonde gewoontes van de matige drinkers. Ook waren voor deze onderzoeken vaak een groep niet-drinkers nodig, om de resultaten te vergelijken met de matige drinkers. Echter, de niet-drinkers bleken vaak personen te zijn die om gezondheidsproblemen waren gestopt met drinken. Deze groep vergelijken met matige drinkers was dan ook niet al te representatief.

Wat het betekent

Oké, oké, het heeft dus geen gezondheidsvoordelen. Maar hoeveel kwaad kan matig drinken dan? Ook daar bogen de onderzoekers zich over. Uit de studie bleek dat 25 gram alcohol per dag kan leiden tot narigheden. De onderzoekers stelden dat de kans op vroegtijdig overlijden dan aanzienlijk stijgt. Met name voor vrouwen geldt dit.

En hoeveel 25 gram alcohol dan precies is? Dat staat gelijk aan twee biertjes of twee glazen zijn. Mannen ontspringen de dans overigens niet. Bij hen neemt het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk toe wanneer zij meer dan 45 gram alcohol per dag drinken, dit staat gelijk aan drie drankjes.

Bron: Body and Soul / Beeld: Helena Lopes (Pexels)