Met slechts zoveel minuten minder schermtijd verbeter je je gezondheid al

Het is allemaal niet zo erg als je denkt.

Dat non stop naar een scherm staren niet goed is, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar wist je dat je je gezondheid al kan verbeteren door een kleine aanpassing aan je schermtijd te maken?

Veel schermtijd

Wat voor baan je ook hebt, de kans is groot dat je overdag de computer nodig hebt om je werkzaamheden uit te voeren. Al is het alleen maar om de administratie te doen. Laat staan hoe lang mensen met een kantoorbaan naar een scherm turen. En wat doen we vervolgens als we thuiskomen? Juist, we kijken tv. En voor het slapengaan vinden we het ook wel chill om nog even op onze telefoon te scrollen. Je hoeft geen wiskundig wonder te zijn om vast te stellen dat we nogal wat tijd besteden aan schermen. En da’s niet goed voor je gezondheid.

Een klein beetje minderen

Verscheidene onderzoeken hebben al aangetoond dat het niet goed voor je is om te lang naar een scherm te kijken. Het kan een negatief effect hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Minderen met je schermtijd klinkt als een groot voordeel, maar maak je niet te veel zorgen over afkicken, want je hoeft je schermen echt niet af te zweren. Sterker nog, recent onderzoek gepubliceerd in het Journal of Technology in Behavioral Science stelt dat het allemaal best meevalt. Zo hoef je slechts 15 minuten te minderen met je schermtijd om er al de voordelen van te ervaren.

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder jongeren in de leeftijd 20 tot en met 25. We houden dan ook een kleine slag om de arm: het effect zou wellicht anders kunnen zijn bij personen die ouder zijn en sowieso vaak al wat minder op hun telefoon zitten dan jongeren. De jongeren die meededen aan het onderzoek moesten per dag 15 minuten minderen met social media. Daarna werd de fysieke gezondheid van deze groep gemeten en werd er naar hun ondervindingen gevraagd. En ja hoor, die 15 minuten hadden al een positief effect. Zo bleken deze proefpersonen beter te slapen, minder last te hebben van depressieve klachten en ze hadden een kleinere kans op een verkoudheid dan mensen die niet probeerden te minderen met hun schermtijd. Best een leuk voordeel, niet?

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Andrea Piacquadio via Pexels