Fitnessgoeroes zweren erbij: mind-muscle connection voor beter resultaat

Door dit makkelijke principe toe te passen, zou je wel eens veel sneller resultaat kunnen zien in de sportschool!

Laten we eerlijk zijn: veel mensen die naar de sportschool gaan, zien niet echt resultaat of het gaat erg langzaam. De wetenschap zegt dat dat zou kunnen zijn omdat ze zich tijdens het trainen niet op hun spieren concentreren. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar mind-muscle connection is echt een ding!

Volle focus

Wanneer je in de gym aan het knallen bent, ben je je misschien niet bewust van het feit dat je je goed moet concentreren op de oefening die je op dat moment doet. Misschien ben je zelfs wel aan het bedenken wat je vanavond gaat eten of zit je met je hoofd al in die meeting van morgen. Niet meer doen, want daarmee zou de effectiviteit van je training wel eens flink minder kunnen zijn. Door het mind-muscle connection principe toe te passen tijdens het gymmen, zou je wel eens veel sneller resultaat kunnen zien. Fitnessgoeroes zweren erbij!

Mind-muscle connection

Mind-muscle connection verwijst naar aandacht voor je lichaam tijdens het bewegen. Het houdt eigenlijk gewoon in dat je je uitsluitend concentreert op de spieren die je traint door al je aandacht aan ze te besteden terwijl je de oefening uitvoert. Hoe dat dan precies werkt? Wanneer we onze gedachten en aandacht richten op onze bewegingen, sturen neuronen in onze hersenen berichten naar onze spiervezels, waardoor ze samentrekken. Dit verbetert zowel de spierkracht als de natuurlijke beweging. Volgens onderzoek stimuleert dieper nadenken over de beweging van spieren het spierweefsel meer dan het uitvoeren van de oefening zonder er aandacht aan te besteden. Met andere woorden: hoe meer je je concentreert op de doelspier terwijl je een oefening uitvoert, hoe effectiever. Niet zo gek dus dat je al die bodybuilders naar de spiegel ziet staren terwijl ze hun dumbbells liften!

Mind-muscle connection verbeteren

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je mind-muscle connection te verbeteren. Het liefst train je voor de spiegel, maar dat is misschien niet altijd mogelijk. Probeer je in elk geval je spieren helemaal te visualiseren, op een manier die voor jou werkt. Wanneer Arnold Schwarzenegger zijn biceps trainde, zag hij ze voor zich als bergen die bij elke herhaling groeiden. Ha! Daarnaast werkt het om oefeningen langzamer te doen. Door de reps te vertragen, voel je de spier beginnen te werken en van begin tot eind langer worden.

Bron: T3, Sportskeeda | Beeld: Pexels