Waarom het geen goed idee is om de haartjes op je bovenlip te scheren

Volgens dermatoloog Kavita Mariwalla kun je er beter niet aan beginnen.

Laseren, waxen, harsen: op het gebied van haarverwijdering is tegenwoordig veel mogelijk. De populairste manier om van ongewenst lichaamshaar af te komen is nog altijd scheren. Ook van de donsharen boven de lip willen sommigen graag af. Ga die zone echter niet te lijf met een scheermesje.

Niet scheren

Scheermesje zijn makkelijk om te gebruiken en je kunt het vrijwel voor elk lichaamsdeel gebruiken – voorzichtigheid wel gebaat. De haren boven je lip met een scheermesje verwijderen is daarentegen geen goed idee. Sure, it get’s the job done, maar volgens dermatoloog Kavita Mariwalla kun je er beter niet aan beginnen.

In de podcast van Allure legt Mariwalla uit dat we twee soorten haar hebben: terminaal haar en vellushaar. Terminaal haar is het haar dat in de oksels en schaamstreek groeit, maar ook het haar op ons hoofd. Het heeft vaak een dikkere textuur. Vellushaar daarentegen is dun, donsachtig haar dat vaak niet langer dan een paar millimeter wordt. Het haar op je bovenlip valt in deze categorie.

Veranderende haartextuur

Als je veel scheert, kan het de textuur van je haar veranderen. 'Als je je gezicht veel scheert, kan vellushaar voor sommige etniciteiten veranderen in terminaal haar', legt Mariwalla uit. Dit gebeurt volgens de dermatoloog het meest bij vrouwen uit het Midden-Oosten en uit Zuid-Azië. Met name scheren kan dat verergeren, omdat de haarzakjes dan niet worden verwijderd. Daarnaast kunnen de haarzakjes in het gezicht heftiger reageren op prikkels en hormonen dan andere haarzakjes.

'Als je een scheermes gebruikt, kunnen de uiteinden van de haren stomp worden, omdat ze onder een hoek worden weggeschoren', vult dermatoloog Laurel Naversen Geraghty aan. De mythe dat een haar dikker terug groeit is niet waar. Wel is het zo dat stomp haar duidelijker te zien is dan het puntje van een haartje. 'Je kunt in een cycle belanden waarin je je bovenlip vaak moet scheren, omdat de haren zichtbaarder lijken.'

Betere methodes

Als je van de haren op je bovenlip wilt afkomen, is het beter om andere methodes te gebruiken. Methodes die het haarzakje aanpakken, zoals harsen of ontharingscrèmes. En hoewel je dit thuis best zelf kunt doen, raadt Mariwalla aan om het door een professional te laten doen. Zo kan harsen al snel misgaan en crèmes kunnen voor irritatie zorgen.

Bron: Marie Claire | Beeld: Angela Roma via Pexels