Sta je met een half mandje boodschappen bij de kassa, moet je ineens een enorm bedrag afrekenen. Oei! Niet waar je op zit te wachten. Grote kans dat je je schuldig hebt gemaakt aan (één van) onderstaande fouten die jouw boodschappen een stuk duurder maken.
Fout 1: producten kopen zonder een plan
Niet iedereen is er even vatbaar voor, maar zo nu en dan laten we ons verleiden door tijdelijke exotische producten tijdens speciale weken in de supermarkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van die Kiwano die eens in de zoveel tijd in de schappen ligt? Het stekelige gele stuk fruit van twee euro is toch het perfecte stuk fruit voor in je fruitbowl? Nope, het is eigenlijk alleen maar duur. Bedenk goed welke producten je nodig hebt, waarom je ze nodig hebt en of er niet een goedkoper alternatief is.
Fout 2: kleine snackverpakkingen kopen bij de kassa
Het zou maar zo kunnen dat je naar een kassa-aanbieding grijpt als je wortel schiet in de rij. Een klein zakje nootjes voor een euro, dat is toch een verantwoorde snack? Ook is die ene euro heus niet zo veel, maar als je kijkt naar de prijsverhouding ben je toch echt een stuk duurder uit. Je kunt beter een voordeelverpakking pinda’s kopen dan dat kleine zakje dat bij de kassa hangt.
Fout 3: voedingsmiddelen kopen buiten het seizoen
Die aardbeien zien er inderdaad verleidelijk uit en ze ruiken nog lekker ook, maar je betaalt er al snel een godsvermogen voor als het niet het seizoen is voor de zomerkoninkjes. Ter vergelijking: in de winter betaal je makkelijk €4.50 voor een bak aardbeien van 500 gram en in de zomer kun je diezelfde bak ook scoren voor 2 euro. Dit geldt niet alleen voor aardbeien, maar voor alle groente en fruit die buiten het seizoen worden verkocht. Probeer te kiezen voor groenten- en fruitsoorten die op het moment dat jij gaat winkelen in het seizoen zijn.
Fout 4: alleen biologische producten willen kopen
We kunnen niet ontkennen dat biologische producten niet goed voor je zijn. Alleen we weten ook allemaal wat voor prijskaartje eraan hangt. Toch is het goed om je eens te verdiepen in welke biologische groenten- en fruitsoorten nu echt een stuk beter voor je zijn. Zo zijn er niet-biologische groente- en fruitsoorten die net zo gezond voor je zijn als de biologische variant. Je moet alleen net weten welke.
Fout 5: geen bevroren voedsel kopen
Lange tijd werd gedacht dat ingevroren fruit en groentes minder gezond waren dan de verse variant, maar dat blijkt helemaal niet te kloppen. Fruit en groenten worden onmiddellijk nadat het geoogst wordt ingevroren waardoor het alle vitaminen en mineralen behoudt. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan de verse variant.
Fout 6: winkelen zonder boodschappenlijstje
Ook al heb je alleen maar een pak melk nodig, een brood en wat broodbeleg: maak een boodschappenlijstje. We zijn allemaal weleens naar de supermarkt gegaan voor een paar dingen, maar we kwamen dan vervolgens thuis met van alles, maar waren dan natuurlijk het pak melk vergeten. Zonder lijstje vergeet je snel wat je nodig hebt en je geeft geld uit aan voedingsmiddelen die je eigenlijk niet van plan was om te kopen.
Fout 7: flesjes water kopen
Niet in elk land is water uit de kraan even lekker, maar in Nederland zijn we gelukkig gezegend met prima drinkwater. Het is daarom best zonde om elke keer water in flesjes te kopen in de supermarkt. Je kunt het beste investeren in een goede drinkfles en deze vullen met kraanwater. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Fout 8: voedingsmiddelen in blik negeren
Niet al het voedsel dat in een blik zit is goed, maar er zijn ook tig voedingsmiddelen die wel gezond voor je zijn die in blik zitten. Tomaten in blik of bonen in blik zijn goedkoop en ideaal om in het keukenkastje te hebben. Maak bijvoorbeeld snel een tomatensaus of gebruik de bonen om je wrap wat meer vulling te geven. Heb je toch niet zo’n zin in tomaten of bonen? Geen probleem, de voedingsmiddelen zijn nog een aantal maanden houdbaar.
Bron: Kookfans | Beeld: Anna Shvets via Pexels