Dit zijn de voedingsmiddelen die dermatologen nooit eten

Van bepaald eten kan je huid erg overstuur raken.

Woman enjoying eating burger at restaurant

Wie droomt er nu niet van een stralende huid? We know we do! Tig crèmes, serums en exfolianten beloven je ermee te helpen, maar uiteindelijk speelt je voeding ook een grote rol. Stoppen met het eten van bepaalde voedingsmiddelen (of er in ieder geval mee minderen), kan een groot verschil maken. 

Je hoort weleens dat chocolade voor puistjes zorgt, maar dat schijnt een mythe te zijn. Echter, er zijn voedingsmiddelen die daadwerkelijk voor huidproblemen kunnen zorgen. "Je dieet kan absoluut een effect op je huid hebben", bevestigt dermatoloog Dr. Tiffany J. Libby aan HuffPost, "en we leren steeds meer over hoe we dit verantwoord kunnen aanpakken." Die kennis resulteert erin dat sommige dermatologen bepaalde voedingsmiddelen afzweren. Hieronder een lijstje.

Zuivel

Je hebt vast weleens gehoord dat melkproducten niet eens zo heel goed zijn – de uitspraak melk is goed voor elk is inmiddels erg 2000. Dermatoloog Dr. Yoram Harth is zelfs helemaal gestopt met zuivel. "Melkproducten, met name kazen en vette melk, bevatten een bepaald hormoon dat acne kan veroorzaken", deelt hij daarover. Ook kan melk ervoor zorgen dat je huid meer talg produceert, wat je poriën kan verstoppen.

Gefrituurd voedsel

Je moet een ijzeren discipline hebben wil je gefrituurd voedsel helemaal links kunnen laten liggen, maar dermatoloog Dr. Asimi Sanghvi lukt het. "Gefrituurd voedsel is vaak rijk aan ongezonde vetten, met name transvetten en verzadigd vet." Deze vetsoorten zijn slecht voor je gezondheid en voor je huid. "Onderzoek heeft aangetoond dat diëten met veel ongezonde vetten kunnen bijdragen aan ontstekingen in het lichaam, inclusief de huid." De meest voorkomende huidproblemen zijn acne, psoriasis en eczeem. Ook kan een voedingspatroon dat veel ongezonde vetten bevat het huidverouderingsproces versnellen.

Frisdrank

Niet verrassend, wel stom: frisdrank. Deze geliefde zoete drankjes kunnen voor ontstekingen in het lichaam zorgen, wat kan leiden tot huidproblemen als acne, rosacea en eczeem. Of het daarmee ophoudt? Helaas niet. "Suiker kan collageen en elastische vezels in je huid beschadigen, wat kan bijdragen aan rimpels en vroegtijdige huidveroudering", aldus Sanghvi.

Bron: HuffPost | Beeld: Adobe Stock