Ai: deze plekken worden het vaakst vergeten in te smeren met zonnebrandcrème

Hoeveel van deze plekjes vergeet jij regelmatig?

Dat het smeren van zonnebrandcrème belangrijk is om huidkanker te voorkomen, wist je waarschijnlijk al. En ondanks dat je voor je gevoel overal sunscreen smeert waar je maar kunt, worden sommige cruciale plekken alsnog vergeten. En dat gebeurt vaak zonder dat je het beseft. Welke plekken dit zijn? Je leest het hieronder.

1. Hoofdhuid

Tenzij je een pet, strandhoed, bucket hat of een sjaal in je haar draagt, is het belangrijk om je haarlijn en hoofdhuid goed in te smeren. Zo bescherm je je niet alleen tegen de schadelijke stralen van de zon, maar behoud je ook de gezondheid van je haar. 'UV-stralen kunnen het haar broos maken en er droog uit laten zien. Zonlicht is uitdrogend en kan het haar lichter maken door blootstelling', vertelt dermatoloog Kavita Mariwalla aan Allure. Noted!

2. Ooglid

Vergeet jij ook vaak op en rond je ogen zonnebrandcrème te smeren? Je bent niet de enige! Want dermatoloog Jennifer Choi, heeft gemerkt dat veel van haar patiënten dit overslaan, omdat het product in je oog kan gaan zitten - wat ontzettend prikt. Toch is het belangrijk om ook dat gebied met SPF in te smeren. Waarom vraag je je af? Omdat, volgens Choi, je oogleden een veelvoorkomende plaats zijn waar huidkanker wordt gediagnosticeerd.

Ga dus op zoek naar een product dat minder snel in je ogen 'loopt' als je zweet. Een schoonheidsspecialiste raadt een zonnebrandcrème aan in de vorm van een balsem, in plaats van een chemical sunscreen of een zonnebrandcrème in de vorm van een lotion.

3. Lippen

Nog een plek die vaak overgeslagen wordt: je lippen. Terwijl er genoeg lippenbalsems mét SPF verkrijgbaar zijn bij de drogist. Smeer je lippen de hele dag regelmatig in en zorg ervoor dat je onderlip extra aandacht krijgt.

4. Oren

Ook als je oren bedekt zijn met je haar, worden ze alsnog blootgesteld aan UV-stralen. 'We zien veel huidkanker op de oren, inclusief de randen van de oren, oorlellen en zelfs in de oren', aldus Choi. De huid achter je oren is trouwens net zo gevoelig voor huidkanker, dus vergeet niet om ook daar zonnebrandcrème te smeren.

5. Hals en nek

Als je je gezicht insmeert, neem je dan ook direct je hals en nek mee? Dermatoloog Choi, ziet vaak dat veel mensen meteen naar hun armen en borst gaan. Voortaan dus ook even je hals en nek meenemen!

6. Handen

Hoewel je met je handen de rest van je lichaam insmeert, wordt toch vaak de bovenkant vergeten. Daarnaast wassen velen ook vaak hun handen na het insmeren, wat je beter niet kunt doen. De zonnenbrandcrème heeft namelijk even tijd nodig om goed in te trekken. Doe je dit niet, dan spoel je het er eigenlijk direct weer van af, waardoor je dus niet meer beschermt bent.

7. Voeten

Ook de bovenkant van je voeten moeten beschermd worden tegen de zon. Sandalen die vet zijn geworden door je zonnebrandcrème, is misschien wat onaangenaam. Zorg er dan ook voor dat je van tevoren je voeten hebt ingesmeerd met een SPF, laat het intrekken en trek daarna je favoriete footwear aan.

Bron: Marie Claire | Beeld: Mikhail Nilov via Pexels