Brooks' Carson Caprara beantwoordt al jouw vragen over de beste hardloopgear

'Een van de meest gemaakte fouten bij het kopen van hardloopschoenen is dat ze niet goed passen.'

Hij is niet alleen knap, sportief en hardloopfanaat, maar ook nog eens VP Productmanagement en Merchandising bij Brooks Running. We hebben het natuurlijk over Carson Caprara.

Veelbelovende carrière

Carson werkt al heel wat jaren voor het hardloopmerk Brooks en geeft leiding aan een team van ontwerpers en ontwikkelaars om schoenen te maken die voldoen aan de behoeften van elke individuele hardloper in een verscheidenheid aan ervaringen. 

Hij heeft naast een uitgebreide kennis van de hardloopschoenenindustrie, ook nog eens meer dan dan 10 jaar in het Footwear Product Line Management gewerkt en daarvoor de verkoop van merkproducten geleid als National Sales Support Manager bij Brooks Running. Een aardige cv dus, als je het ons vraagt.

Carson studeerde bouwkunde aan de universiteit van Colorado, Boulder en begon zijn carrière in de detailhandel bij RunTex in Austin, Texas. Hij werkt al jaren met hardlopers samen en weet daarom als geen ander waar zij behoefte aan hebben als ze de deur uitgaan voor een workout. Deze ervaringen vertaalt hij weer naar passende producten. Carson is een voorstander van een intuïtievere en krachtigere winkelervaring voor schoenen voor iedereen. In zijn werk combineert hij het perspectief van de consument met nieuwe technologie en biomechanisch onderzoek om de schoenenwand te herzien en een revolutie teweeg te brengen in de winkelervaring. 

Happy in Shape vroeg hem het hemd van het lijf tijdens een Q&A waarin we alles te weten komen over de beste hardloopgear en workout-tips.

Online kopen of in de winkel?

"Beide kanalen hebben hun eigen voor- en nadelen. Als je online bestelt, kun je natuurlijk gebruikmaken van thuisbezorging, een gemakkelijk retourbeleid, passen en testen op je eigen tempo, een breder assortiment, enz. Winkelen in de winkel biedt echter het voordeel van professioneel passen, persoonlijke begeleiding en onmiddellijke feedback. De kans dat je een misfit hebt is aanzienlijk kleiner. Houd rekening met je voorkeuren, de urgentie van je behoefte en het belang van een goede paservaring als je beslist of je online of in de winkel hardloopschoenen gaat kopen.”

Waar moet een (beginnende) hardloper op letten bij het kopen van schoenen?

“Bij het kopen van hardloopschoenen als beginnende hardloper is het belangrijk om je te concentreren op de juiste pasvorm, rekening te houden met demping en ondersteuning, stabiliteit te garanderen, prioriteit te geven aan ademend vermogen, duurzaamheid te controleren en rekening te houden met je budget Houd in gedachten dat investeren in een goed paar hardloopschoenen essentieel is voor je comfort en veiligheid. Het is de moeite waard om kwaliteit en pasvorm belangrijker te vinden dan alleen de prijs. Vraag advies aan experts in een gespecialiseerde hardloopwinkel.”

Wat is de meest gemaakte fout bij het kopen van schoenen?

"Een van de meest gemaakte fouten bij het kopen van hardloopschoenen is dat ze niet goed passen. Dit kan gebeuren omdat je verzuimt om je goed aan te laten meten. Veel mensen vertrouwen op hun schoenmaat van eerdere aankopen of gaan ervan uit dat ze hun maat kennen. Maar verschillende mensen hebben verschillende voettypen en pronatiepatronen (hoe de voet naar binnen rolt tijdens het lopen). Het is cruciaal om je voettype te begrijpen en schoenen te kiezen die de juiste ondersteuning en stabiliteit bieden voor jouw specifieke behoeften. Een veel gemaakte fout is schoenen kopen die er alleen maar uitzien. Hoewel esthetiek belangrijk is, kan het kiezen van hardloopschoenen alleen op basis van uiterlijk, zonder rekening te houden met de technische eigenschappen en geschiktheid voor jouw voeten en hardloopstijl, leiden tot ongemak, onvoldoende ondersteuning en zelfs blessures. Daarom is het aan te raden om naar een hardloopspeciaalzaak te gaan waar experts je kunnen helpen bij het vinden van de juiste pasvorm. Ze kunnen je looppatroon analyseren, rekening houden met je voettype en pronatie, en geschikte opties aanbevelen op basis van je behoeften en voorkeuren. Als je ooit twijfelt, kun je in de Brooks ShoeFinder een advies vinden op basis van je voorkeuren, looppatroon en doelen.”

Het hele interview met Carson Caprara lees je in de nieuwste Happy in Shape. Vanaf vandaag verkrijgbaar in de winkels!

Tekst: Annelies Pijper | Beeld: Brooks